Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Što nam kazuju koševi za smeće?

Putovanja su uvijek zanimljiva. I to ne samo zato što na putovanjima možemo vidjeti nikad viđene prizore, Eiffelov toranj, Brandenburška vrata, dvorac Schoenbrunn ili pak razna prirodna čudesa, već i zato što na njima možemo vidjeti kako svijet poznat iz našeg grada i zemlje funkcionira u drugim gradovima i zemljama. Priča se tu razvija u više slojeva - izgled, funkcionalnost, položaj, filozofija upotrebe .... aspekata za razmatranje ima koliko god hoćete.

Ajmo sad pogledati jedan posve banalan primjer - ulični koš za smeće, kantu za otpatke ili kako li već nazivamo taj uobičajeni dio urbane opreme. U proljeće sam posjetio Beč, a ovoga ljeta me put doveo i do Innsbrucka pa sam uočio zanimljivu podudarnost između ta dva grada: koševi za smeće su dobili poruke koje vabe na njihovu upotrebu! Koliko se meni čini, svrha tih poruka je višestruka:

- učiniti koševe za smeće vidljivijima (pa da ih dokoni šetač ne mora dugo tražiti uokolo i eventualno odustati od bacanja smeća u koš pa odbaciti papirić u neki skriveni kut)
- učiniti ih zanimljivijima (kolekcija poruka nije ograničena samo na ove pokazane u postu, koliko sam uspio nabrojati poruka je u oba grada desetak - dakle, tu je i elemenat iznenađenja, "skupljanja" ... to sam radio sa djecom, tražili smo nove poruke po gradu kad im je bilo dosadno šetati se)
- prikazati ih važnima za izgled grada, a ujedno i pohvaliti "korisnika" za upotrebu

Pogledajte kako to izgleda na licu mjesta!Innsbruck: "Smećohvala" wink ... igra riječi sa talijanskim "Molto Grazie", "Puno hvala", kako je Innsbruck blizu Italije i mnogo je talijana u gradu onda je ovakva igra posve opravdana. Snimio: Vanja


Innsbruck: "Zapravo sam htio biti avion" - jedna od zabavnijih. wink Snimio: Vanja


Innsbruck: "Rijetko sam se osjećao tako prepunjeno" - uobičajenim izraz za stanje nakon prejedanja. Snimio: Vanja


Innsbruck: "Otvoren sam non-stop". Snimio: Vanja


Beč: "Za vas otvoren non-stop". Snimio: Vanja


Beč: "Aktivan danju i noću". Snimio: Vanja


Beč: "Načinjen prema zakonu o čistoći iz 2009." - parafraza poznatog pivarskog zakona o proizvodnji piva. Snimio: Vanja


Beč: "Daj smisao mojem višenju/postojanju". Snimio: Vanja


Beč: "Smeće za mene, pohvala za tebe." Snimio: Vanja


A gdje je tu Zagreb?

Sredinom godine je šarolika zagrebačka kolekcija različitih tipova koševa za smeće dobila još jednog novog člana, koš za smeće sa porukom!
(ta šarolikost koševa za smeće me u našem primjeru uopće ne smeta iako bi, jasno, bilo lijepo imati neki tipski koš za smeće koji bi ocrtavao duh grada)

Dakle, koš sa porukom ... no, za razliku od austrijskih koševa koji su potaknuti da bolje izvršavaju svoj zadatak, dakle, skupljaju više smeća, ovi zagrebački su potaknuti da što bolje pune gradsku blagajnu vješanjem reklama na svoje "dresove". A funkcija? Ah, kome je ona zapravo uopće bitna? :opZagreb, Jelačić plac: "Gledajte me i punite gradsku blagajnu svim sredstvima!". Snimio: Vanja


Ne znam kak je s vama, no meni se ti novi "metalik" ćoškasti koševi uopće ne sviđaju. Em me dizajn podsjeća na period otprije 20-tak godina kada je sve moralo biti šljašteće metalik, em mi je ćoškasti dizajn ružan i nepraktičan (zapinjanje za ćoškove!) ... a i lijepljenje reklama na sve što stoji, sjedi, leži i biva gledano je malko već naporno.

Dajte mi recite, koji su od do sada viđenih koševa za smeće u Zagrebu najljepši/najdraži/najfunkcionalniji?
Meni je bila lijepa ona serija koja je dugo trajala, unutra metalna kanta, a uokolo drvene letvice (istina, često su bivali potrgani) ... oni zeleni metalni isto nisu bili loši ... a metalne "košarice" (vidi OVDJE!) kakvih je sad još vrlo malo su mi na neki čudan način bile tako simpatične iako baš nije bilo estetski gledati kroz luknje svo sakupljeno smeće (zapravo su mi te košarice bile lijepe samo kad su bile posve prazne, hahaha!)


Post je objavljen 04.09.2013. u 09:57 sati.