Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Rat



Nikada neću zaboraviti svoje oduševljenje kada je Obama izabran za predsjednika SAD-a.
Danas se osjećam krivom što sam se tada tako osjećala… krivom zbog nade i vjere koje su me tada preplavile.
Napisao je čovjek knjigu „Odvažnost nade“… u kojoj ističe vjeru u neku novu politiku, koja se oslanja na međusobno razumijevanje. Budi u nama nadu u put napretka.
Pretipkala sam tada jedan odlomak iz te knjige koji čuvam:

„Svakako, moć koju pruža visoka funkcija nije neograničena. Ponekad je jedino zakon taj koji može zaštititi naše vrijednosti, naročito kada su prava i prilike obespravljenih u našemu društvu ugroženi. To je oduvijek vrijedilo za naša nastojanja na ukidanju rasne diskriminacije; iako je moralno opominjanje utjecalo na promjenu stavova američkih bijelaca u eri borbe za građanska prava, ono što je napokon slomilo leđa Jimu Crowu i najavilo novu eru međurasnih odnosa bili su slučajevi na Vrhovnome sudu, koji su kulminirali slučajem Brown protiv Prosvjetnoga odbora, Zakonom o građanskim pravima iz 1964. i Zakonom o glasačkim pravima iz 1965. Dok se raspravljalo o tim zakonima, bilo je onih koji su tvrdili da se vlada ne bi smjela uplitati u građansko društvo, da ni jedan zakon ne može bijelce natjerati da se miješaju s crncima. Čuvši takve zaključke, dr. Martin Luther King ovako je reagirao: "Možda je istina da taj zakon ne može natjerati neku osobu da me zavoli, ali je može spriječiti da me linčuje, a meni se čini da je i to važno."“ (Obama)

Govori o važnosti propisa…. a ja se danas pitam koliko su važni međunarodni propisi koje namjerava prekršiti vojnom intervencijom u Siriji?
Izjavio je ovih dana: „"Ne možemo prihvatiti svijet u kojem se kemijskim oružjem ubijaju žene, djeca i nevini civili". A ne pita se da li ostatak svijeta može prihvatiti svijet u kojemu postoji jedan moćni i bahati kauboj (SAD) koji ignorira međunarodne propise i koji nas pokušava uvjeriti da se sila silom može pobijediti? Zar doista misli da mu itko više vjeruje da će novo krvoproliće započeti zbog zaštite civila u Siriji?





Post je objavljen 01.09.2013. u 00:21 sati.