Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Indija je velika i čudna zemlja


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 43



Indija je velika i čudna zemlja. Čuda svakojakih, pa tako i na području plastike.

Indija u 6 saveznih država planira izgradnju novih plastičarskih parkova


S jedne strane sve više i više zabranjuju se plastične vrećice, plastična ambalaža pa i ostali plastični proizvodi jer jednostavno ne znaju ili ne mogu upravljati plastičnim otpadom. S druge strane izvještava se da se upravo u Indiji taj plastični otpad koristi za asfaltiranje cesta. Naime, cestovna mreža u Indiji vrlo slabo je razvijena pa je to područje gotovo pa neograničeno za iskorištavanje plastičnog otpada, ako se već ne primjenjuju druga učinkovitija rješenja - recikliranje ili energijska oporaba.

I ovih dana nam dolazi iz Indije vijest, koja, obzirom na prethodno rečeno više i ne čudi. Indijska vlada donijela je odluku o gradnji 6 industrijskih parkova za proizvodnju plastike i plastičnih proizvoda. Plan izgradnje je u sklopu petogodišnjeg plana razvoja Indije za razdoblje od 2012. do 2017. godine. Novi tehnološki plastičarski parkovi graditi će se u saveznim državama Punjab, Haryana, Rajasthan, Uttar Pradesh, Odisha i Andhra Pradesh.

Do sada su već započele gradnje 4 tehnološka parka i to u saveznim državama Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Odisha i Assam i gradnja dobro napreduje te se očekuje završetak u roku od godinu - dvije. Prije spomenutih novih 6 parkova biti će dodatak na ove postojeće.

Planirani plastičarski tehnološki parkovi planiraju se na osnovi klastera plastičarske industrije i okupljati će male i srednje tvrtke za proizvodnju i za recikliranje plastike. Posebno se očekuje povećanje korištenja plastičnih folija u poljoprivredi gdje se pokazalo da je primjena folija za malčiranje značajno povećala prinos kukuruza, kvalitetu hrane i učinkovito korištenje vodenih resursa.



Izvori:
Plastic News: India to bild six new plastic parks
Animated Flags




Post je objavljen 29.08.2013. u 00:00 sati.