Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Na Piškorevačkim sokacima plesalo i podcikivalo više od 300 sudionika



ĐAKOVO – Da su Piškorevci, kako to kaže i bećarac, puni sokaka, lipi cura, snaša i momaka, moglo se vidjeti i na netom održanoj 19. kulturnoj manifestaciji “Piškorevački sokaci”, koja je prošle godine postala punoljetna, a prošle nedjelje zakoračila prema drugom desetljeću održavanja. Nakon što je Organizacijski odbor u popodnevnim satima položio vijence za sve poginule u Domovinskom ratu, krenuo je i svečani mimohod folklornih skupina s više od 300 sudionika. Neizostavne su bile i konjičke zaprege i jahači, koje su posjetitelji, isto kao i podcikivanje, pjesmu i zveckanje dukata oko vrata snaša i djevojaka, nagradili pljeskom. Uslijedio je potom nastup folklornih skupina u mjesnom domu, gdje je Sokake otvorenima proglasio zamjenik župana osječko-baranjskog Dragan Vulin. Prisutne je pozdravio predsjednik VMO-a i mjesnog KUD-a Zlatko Mezeji.
- Hvala svima na odazivu i dolasku iako nam vremenski uvjeti i nisu išli naruku. U današnje vrijeme organizirati ovakvu manifestaciju gotovo je nemoguća misija, no uz pomoć Grada Đakova i Županije je ostvarena. Netko je davno rekao: Dok je luda, bit će i KUD-a, pa se tradicija nastavlja. Neki to tumače na način da volonterski rad donosi glad; mi u Slavoniji ne možemo baš reći da smo siti, ali nismo ni gladni - kazao je Mezeji.
Manifestaciji je nazočio i zamjenik gradonačelnika Đakova Ivan Išasegi, koji je naglasio kako je iza Sokaka duga tradicija.
- Lijepo je bilo vidjeti ljepotu narodne nošnje na piškorevačkim sokacima. Sigurni smo u to da će ova manifestacija iz godine u godinu još više rasti - kazao je Išasegi.
Zamjenik župana Dragan Vulin rekao je kako je prvi put gost Sokaka te izrazio zadovoljstvo viđenim.
- Nije lako sve ovo organizirati! Sve se ovo odrađuje na volonterskoj osnovi, no sve to ima veliki razlog i veliku važnost. To je očuvanje izvorne slavonske tradicije i kulture, naše naslijeđene baštine. Naša je dužnost sve to prenijeti na buduće generacije, a to se postiže upravo ovakvim manifestacijama - kazao je Vulin.

M. Muškić

Glas Slavonije

Post je objavljen 28.08.2013. u 09:06 sati.