Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineporec

Marketing

Proizvodnja, a ne uvoz

Pokretanje neke proizvodnje, otvaranje proizvodnog pogona, zapošljavanje dvadesetak ljudi, rad u dvije smjene, siguran plasman proizvedenog, solidna naplata, redovito isplaćivanje bruto plaća i servisiranje kreditnih obveza - sve su to pojmovi koji u našem hrvatskom gospodarskom okružju zvuče gotovo bajkovito.
Osobito kada je riječ o politički i ekonomski devastiranom hrvatskom istoku. Jednu takvu dobru poslovnu priču započela je Osječanka Branka Hitner, vlasnica i predsjednica Uprave tvrtke Carta, otvarajući prije nekoliko mjeseci tvornicu industrijskih vreća.
Tvrtka Carta registrirana je 2009. godine i sve donedavno se bavila uvozom industrijskih vreća za domaće korisnike poput cementara, mlinova, proizvođača sjemena i stočne hrane. Upravo su je značajne potrebe domaćih proizvođača takvih roba motivirale na pokretanje vlastite proizvodnje industrijskih vreća, to više što je već dvadesetak godina u toj djelatnosti.
Počela je 1993. godine kada je u Valpovu osnovana tvornica eko vreća koja je kasnije postala dijelom kompanije Mondi, najvećeg svjetskog proizvođača industrijskih vreća i papira za proizvodnju vreća. Višegodišnja iskustva stjecala je kao menadžerica prodaje Mondija, a kada je 2009. Mondi zatvorio proizvodnju u Valpovu, Branka Hitner se nastavila baviti tim poslom kao uvoznik sa željom da zadrži ranije stečeno tržište.
Tvrtka Carta trenutno ima 17 trajno zaposlenih, a povremeno angažiraju dodatne zaposlenike. Radi se u dvije smjene, a prosječna primanja su oko 5000 kuna. Poslovni cilj nam je postići rad pogona u tri smjene što bi značilo puno iskorištenje proizvodnih kapaciteta. Istovremeno, to bi značilo i dodatno zapošljavanje još desetak osoba.
Pored postojećih kupaca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u Carti puno očekuju i od potencijalnih kupaca u Sloveniji i Mađarskoj. Rade u pravilu za ciljanog kupca tako da ne raspolažu nekim osobitim prostorom skladišta gotove robe. Zato postoji skladište sirovina, s naglaskom na skladište papira. Industrijska vreća je naoko jednostavan, ali zapravo prilično kompliciran proizvod.
Mora biti proizveden od najbolje sirovine i na kvalitetan način jer industrijska vreća mora izdržati silan pritisak prilikom punjenja. Prije svega, vreća mora pobijediti ulazak željenog sadržaja u vreću i istovremeni izlazak zraka.
Naime, gotovo sva punjenja se danas odvijaju na automatskim linijama i svaki propust, svaka greška ili pucanje vreće zaustavlja proces punjenja. To nitko ne želi i svaki kupac naših proizvoda cijeni pouzdanost i kvalitetu naših industrijskih vreća, kaže Branka Hitner http:// target=_blank>iznajmljivanje stanova Beograd



Post je objavljen 27.08.2013. u 15:34 sati.