Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kaloper

Marketing

Udba naša sudba

http://hr.wikipedia.org/wiki/UDBA *UDBA je kratica za sr. Uprava državne bezbednosti (hr. Uprava državne sigurnosti). Bila je zloglasna tajna policija za vrijeme druge Jugoslavije, a nastala je 1946. preustrojem OZNE[1] i prestala je djelovati pod tim imenom raspadom SFRJ u 1990-ima.

Mnogo je toga rečeno o ovoj službi, dolaskom demokratije i slobode govora svako je mogao da sere koliko hoće na račun službe koja je prestala da postoji. Postala je predmet izrugivanja i podsmjeha. Sjećam se majka mi je pričala da je sasvim uobičajena praksa bilo da po povratku građanina sa bezazlenog puta u inostranstvo bude pozvan na "informativni razgovor", gdje je bio, s kim se sastajao, šta je radio. Smijao sam se kao i mnogi ovom paranoičnom pristupu koji je ozbiljno zadirao u građanske slobode i privatnost pojedinca. Država je mora se priznati imala nemilosrdan aparat za obradu informacija. Od onih najnevažnijh sitnica pa do svjetske štampe i dešavanja, državni aparat je žvakao sve informacije, svaki detalj je obrađivao bolje od kakvog superkompijutera. Bilo koji aspekt življenja temeljito je pročešljavan a ni jedan ribica nije mogla promaći. Ni ptica nije mogla da preleti neopaženo a kamo li da kakav Čeh sa fotoaparatom dođe u blizinu HE Jablanica ili nedajbože u blizinu vojne baze Željeva. Tih plavih tabli sa prekriženim piktogramom fotoparata se i sam dobro sjećam (danas je Željeva ruševina a u blizini poleti još samo poneka Cesna sa travnate piste sprtskog aerodroma Golubić).

Pretjerano i paranoično, smiješna je bila briga od vanjskih i unutrašnjih neprijatelja koji su mogli da vršljaju po zemlji i rade šta hoće. Ali ironija je kurva. Danas se pitam ko je zaista smiješan.

Nisam nostalgičar za onim što je nepovratno otišlo u prošlost ali ne mogu da ne primjetim strašnu ironiju. Danas ne postoji služba koja bi proganjala ljude niti postoje tajne koje bi se mogle prodavati, jer danas je sve otvoreno za svakoga. Danas može svako javno i otvoreno da vrbuje svakoga, da otvori organizaciju, provede anketu, naruči istraživanje, sprovede kampanju ili organizuje čak javnu tribinu, pravo slobode govora, naravno da podržavam. Danas su gotovo sve banke i osiguravajuća društva u rukama stranog kapitala, granice su šuplje a sporazumi o međunarodnoj razmjeni dobara služe samo da na štetu domaćih privrednika, pravo na slobodnu trgovinu, naravno da podržavam. Danas niko ne pita tko si, da li ti je đed bio četnik ili ujak ustaša, pasoš može da dobije bilo ko, preko granice se lako ide a još lakše ako nisi prosječni BH građanin sa prosječnim primanjima, pravo na slobodu kretanja, naravno da podržavam. Pasoš može da dobije međunarodni terorista, srpski narkoboss, hrvatski osuđenik za ratne zločine, ako si mnogo grešio tu je predsjednik da te pomiluje. Kad ulaziš u tramvaj novčanik u unutrašnji džep, ne vraćaj se pješke ako te noć uhvati, izbjegavaj sumnjiva mjesta i ne gledaj nepoznate direktno u oči. Ako ti je draga državna služba, može se kupiti mjesto, čak i u policiji, ne beri brigu, inspektori se najviše bave slučajevima ko koga jebe i koji predsjednik stranke sjedi sa kojim predstavnicima suparničke koalicije. Sa druge strane ako si sposoban možda dobiješ svoj dio kolača u poslovima nadzora pošiljki bijelog, otkupninama za voljenog Golfa (dobro je još ne otimaju djecu kao u Meksiku) ili brojnim drugim poslovima u građevinarstvu, ugostitljstvu i reketarstvu.

Moglo bi se još dugo nabrajati primjere gdje je Udba zakazala. Državna bezbjednost ona unutrašnja i vanjska je otišla u 3pm. Stari paranoici su valjda previše energije potrošili na to šta je Stevo sa jaranima tabirio u kafani do kasno u noć ili da li Meho smije da dobije oružni list. Da li je Jure došao iz Australije u posjet bratu ili je tu da špijunira. Služba je zakazala. Ali budući da smo mi narodi skloni da idemo iz krajnosti u krajnost mislim da će ironija ponovo da nas iznenadi sa nekom novom službom. Ministarstvom za moral i ćudoređe, Specijalnom jedinicom za zaštitu dobrobiti životinja, Agencijom za zaštitu čudnih ljudi i čudnih ličnih sloboda.

Kako god, nama je neka služba potrebna jer ovo sada je doseglo najluđe noćne more Rade Pendreka (godina 40, zanimanje milicioner) iz Zone sumraka, Top liste nadrealista.

Post je objavljen 26.08.2013. u 18:08 sati.