Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

J. K. Rowling: "Prijevremeni izbori"

Konačno je dolijala i prva knjiga iz buduće za-Harrya-Pottera-nevezane spisateljske karijere autorice J. K. Rowling – „Prijevremeni izbori“. Cijelu sam subotu provela čitajući, i dovršila sam je u roku jednog dana. To valjda nešto govori.

U središtu je radnje britanski gradić Pagford, u kojemu jedan od vijećnika općinskog vijeća nenadano premine pa drugi vijećnici moraju nabrzinu provesti izbore i dovesti na njegovo mjesto novog vijećnika. Tu se ističu dvije struje: jednu predvode lokalni biznismen Howard Mollison, groteskno debeli trgovac delikatesama, i njegov sin odvjetnik Miles, dok drugu struju predvodi doktorica Parawanda, liječnica koja je imala posebnu vezu s preminulim Barryem Fairbrotherom, i zamjenik ravnatelja Colin Wall. Međutim, iako je ovaj roman predstavljen kao roman za odrasle, on paralelno prati i živote nekoliko tinejdžera – u prvom redu Andrewa Pricea, čiji se otac, nasilnik Simon, također kandidira na prijevremenim izborima, zatim Stuarta Walla, njegovog najboljeg prijatelja i istovremenu sina Colina Walla, zatim samozatajne i izmučene djevojčice Sukhvinder, kćeri doktorice Parawanda, Gaie Bowden, doseljenice iz Londona, čija je majka za nesretnom ljubavi došla u ruralni Pagford, te još nekolicine djece i odraslih koji čine satelite glavnoj fabuli.

Velika količina likova ipak ne djeluje zbunjujuće, pa je priča pitka i lako se čita (čula sam zamjerke nekih kojima se knjiga učinila zamornom, možda i zbog velikog broja likova, ali moram priznati da mene nije zatekao takav zamor). Sve daljnje zamjerke koje sam čula prije čitanja ovog romana pripisujem prevelikim očekivanjima onih koji su ga možda uspoređivali sa šarmom Harrya Pottera – s obzirom da se ovaj roman iscrpljuje (barem zasad) u jednom nastavku, pa je završen kao cjelina (iako je najavljeno da će biti snimljena i serija koja bi se trebala emitirati u 2014. godini), nije bilo prostora niti vremena da se čitatelj potpuno „navuče“.

Žanrovski, radi se o tragikomediji – likovi su opisani kao parodije nekih tipičnih malograđanskih ličnosti, pa je tako Milesova supruga Samantha, poduzetnica koja se bavi prodajom seksi donjeg rublja, prekvarcana ostarjela koketa, dok njezinu suprotnost čini Tessa Wall, Colinova supruga, pomalo neuredna školska psihologinja. Gavin Hughes, zbog kojega se majka Gaie Bowden preselila u Pagford, tipični je primjerak muškarca koji se boji emocionalne obveze, tako da točno vidim casting za navedene uloge – Gavina bi svakako morao glumiti Hugh Grant, Tessu Wall bi utjelovila Emma Thompson iz „Zapravo ljubav“ (gdje je bila supruga Alana Rickmana), dok bi Samanthu mogla glumiti Joanna Lumley iz „Absolutely Fabulous“.

Čuli ste priče kako je jednoj izdavačkoj kući pala sjekira u med kad su ustanovili da je roman koji su otkupili, pod naslovom „Cuckoo Calling“, koji je napisao nepoznati Robert Galbraith, zapravo intelektualno vlasništvo autorice J.K.Rowling? Iz svega toga zaključujem da se „Prijevremenim izborima“ autorica samo zagrijavala za svoju spisateljsku-karijeru-nakon-Harrya-Pottera i da od nje možemo još štošta za očekivati u budućnosti. Tome se unaprijed veselim, jer se ispostavilo da su „Prijevremeni izbori“ zgodno, pitko i osvježavajuće djelo, koje ne zahtijeva osobiti intelektualni i emocionalni angažman, ali ni u jednom trenutku ne postaje dosadno.


Post je objavljen 25.08.2013. u 20:56 sati.