Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Kako hraniti devet milijardi ljudi?

Bilo bi mi drago ako bacite pogled na novi članak, objavljen na blogu "Ekološka ekonomija", koji uređujem.

Svjetska poljoprivreda doživjela je spektakularan napredak u posljednjih stotinjak godina. (...) Tzv. "zelena revolucija" uvela je širom svijeta metode intenzivne poljoprivrede, uz širenje natapanja, korištenje mineralnih gnojiva, pesticida i mehanizacije, te bitno povećala urod i smanjila glad. (...) Međutim, tijekom 1990-ih, svijet je uvidio da su nesumnjivi uspjesi praćeni i ozbiljnim limitima i manama, ekološkim i socijalnim. (...) Potrebna je "održiva intenzifikacija" (...)

Ovdje ne govorimo o GMO, što je marginalna tema sa stajališta potrebe za "održivom intezifikacijom". Nameće se u javnosti jer biotehnološke kompanije, koje ubiru profite od "patenata na život" i nadaju se još mnogo većim, ulažu golema sredstva u propagandu.


Kako dugoročno održivo hraniti devet milijardi ljudi?

Oni koje zanima, volio bih da obrate pažnju i na moju novinarsko-istraživačku metodu, koja razvijam u posljednjih godinu dana na tom blogu i istoimenoj fb stranici. Prateći vjerodostojne izvore, nastojim kroz sagledavanje raznih aspekata prodonijeti razumijevanju složenoga suodnosa prirode, društva i privrede. Postupam kao globalist, a ne specijalist (kao navedeni Lester Brown, kojeg osobito cijenim.) Mogao bih možda posegnuti i za pretencioznim pojmom "trans-disciplinarno".

Često sam se susretao i susrećem se s pojavom da eksperti (znanstvenici i stručnjaci) pretpostavljaju da svoje ekspertize mogu bez kritičkoga promišljanja proširiti iz područja njihove primarne kompetencije i na druga područja ili aspekte istraživačkih i problemskih situacija.

Post je objavljen 24.08.2013. u 21:43 sati.