Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Fotografsko licemjerje

Licemjerje je pojava u kojoj neka osoba kritizira drugu osobu zbog nečega što ta druga osoba radi, iako tu istu stvar zapravo radi i sama.

Nažalost, ove pojave ima i među fotografima. Počevši od dušebrižničko-moralistički nastrojenih fotografa, preko pa do onih koji odobravaju represiju nad fotografima, pa do onih koji svima tvrde kako se ne vole slikati a obljepljuju Facebook i internet svojim autoportretima.

MORALIZAM I DUŠEBRIŽNIŠTVO

Među fotografima se može naći onih koji sebe smatraju "velikim fotografima", ali ujedno ispoljavaju vrlo jake dušebrižničke i "moralističke "tendencije kad god vide radove drugih fotografa za koje smatrju kako su "nemoralni" ili "nepristojni", pa dobiju potrebu za kilometarske izlijeve nekakvog "moraliziranja".

Takvi "fotografi" smatraju, u maniri pravih dušebrižnika, da se one stvari koje oni sami smatraju "nezgodnim" ili "nemoralnim" ni u kojem slučaju ne bi smjele fotografirati, "jer to nekom škodi" ili pak zato "jer time fotograf iskorištava nečiju nevolju".

No koliko je zatucan takav način razmišljanja moglo bi zorno ilustrirati nekoliko slijedećih primjera...:

Npr. prilikom atentata na Roberta Kennedyja, jedna žena, nekakva fotografkinja povlačila fotografa Borisa Yaro-a i govorila mu da ne snima mjesto događaja (očito iz upravo takvih "dušebrižničko-moralističkih" podbuda), na što je ovaj odgovorio "Dovraga, ženo, ovo je povijest!" i snimio nekoliko danas vrlo poznatih fotografija umirućeg Roberta Kennedyja.

Isto tako, jedna fotografija iz vijetnamskog rata koja je pobrala pulitzera, konkretno ona koja prikazuje djevojčicu Kim Phuc kako gola trči cestom nakon bombardiranja napalmom, vjerojatno ne bi nastala da se kojim slučajem na mjestu događaja našao fotograf moralističko-dušebrižničkih svjetonazora, što zbog same činjenice da je trenutak prilično nezgodan, a što zbog golotinje (budući da je mnogim "velikim moralistima" bilo kakva golotinja automatski pornografija, iako sa pronografijom blage veze nema).

No ima onih kojima je "nemoralno" i "nepristojno" snimati npr. stvari poput prosjaka na ulici ili čovjeka kako kopa po kontejneru, mjesto nekakve nesreće i tome slično, a to se sve svodi na to da dotičnima zapravo zbog njihovih svjetonazora smeta bilježenje krute realnost kakva god ona bila.

ODOBRAVANJE REPRESIJE

Postoje fotografi koji, koliko god to nekome možda apsurdno zvučalo - odobravaju represiju nad fotografima. Pogotovo nad onima za koje smatraju "da to zaslužuju", počevši od "paparazza" (od kojih neki stvarno ponekad pretjeruju), preko fotoreportera (koji po zadatku snimau mjesta raznih nezgoda i sličnog), pa do običnih fotografa hobista koji "ne bi smjeli snimati sve ono što se njima ili nekome drugome (prolazniku, organu reda ili nekom trećem) iz pukog hira ne sviđa da snimaju".

No takvi očito sami nisu nikada doživjeli da ih netko (slučajni prolaznik, zaštitar ili policajac) ni krive ni dužne zaustavi, ili pak na njih digne galamu, samo zbog toga što imaju oko vrata nekakav fotoaparat i nešto snimaju. Od toga da su "nepristojni" preko klasičnih "sigurnosnih isprika" (opasnosti od terorizma, voajera,...isl) pa do toga da nekom psihijatrijskom slučaju budu puka "vreća za udaranje" i ispucavanje nekih frustracija.

S obzirom da redovito smatraju kako se "represija događa nekome drugome", mala je vjerojatnost da takvi ikada "okrenu ploču", barem dok im se ne dogodi neka takva vrlo neugodna situacija. A onda budu jako iznenađeni, kada ih u datom momentu, "njih vrlo moralne fotografe" okolina gleda kao kakvog kriminalca.

"SAM SVOJ FOTOGRAF"

"Nemoj me snimati, nisam fotogeničan/na" ili "Mene ne smiješ snimati" se može čuti od pojedinaca koji okolo revno paradiraju sa spravama za snimanje (pa makar se radilo i o mobitelu s kamerom), braneći drugima da ih snimaju, čak do mjere fizičkog sukobjavanja, dok oni sami snimaju sve i sva oko sebe.

No najčešće takvi koji se"jako ne vole slikat" (što zbog napadaja veličine, što zbog kompleksa vlastitog izgleda, ili nekog trećeg razloga) kasnije redovito obljepljuju Facebook i internet svojim autoportretima, i to uglavnom self-shotovima.

Post je objavljen 21.08.2013. u 18:09 sati.