Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apatrida

Marketing

Zahvalna administraciji blog.hr



Blog tjedna

Wall - Jadi mladog vola



18.08.2013., nedjelja
LICA ZLA (sinopsis telenovele)
Dobio sam narudžbu od monsinjora GK da napišem prvu, pravu kršćansku telenovelu. Rekao mi je povjerljivo: "Našima više čovjek ne može vjerovati! Kunu se u Božje zapovijedi, a krše ih na svakom koraku! Ližu nam oltare, a prate nemoralne šlager-pjevače koji se razvode, snimaju porniće, idu na abortuse, gutaju sapunice i hule na Boga! Presveti Otac naložio je nunciju, a ovaj meni - hitno nam treba jedna poučna, prosvjetiteljska telenovela, koja će zabludjelom stadu ukazati na pravi, Njegov put!"

Mora da im je dogorjelo do nokata, pomislio sam trijumfalno. Kud ovaj svijet ide kad istinska vjera ovisi o par poštenih ljudi, pa makar to bili i ateisti! I evo, prezreni vjernici, poštovani agnostici, kolege ateisti, uvaženi antiteisti! Pred vama je sinopsis, mrvicu impromptu (za vas, vjernike: neplanirano, improvizirano, spontano, improvisierte, kako bi rekao sam Profesor), za pilot moguće telenovele LICA ZLA. Osobno, ja bih to radije nazvao malo poetskije, eksplicitnije (ipak se radi o školovanim kukuljicama koja pronose ova lica zla)- recimo, KAKO JE BABO JAGO ZABIO S LEĐA SVOM JARANU OTHELU, MAURU I CRNOME VRAGU (A DA DESDEMONA NIJE NI OSJETILA). Priznajem, nije baš televizičan ovakav naslov i malo bi koja katolička duša pratila našu telenovelu pod ovakvom egidom! No, LICA ZLA- to zvuči baš onako,meksički ili čak bolje, kao da se ispililo iz pera najtrofejnije naše telenovelistice, Jelene pl. Februarske.

Prvo, telenovela nije isto što i sapunica! Sapunice šaraju, likovi su različiti, stalno se mijenjaju glumci, radnja... Telenovela, s druge strane, ima svoje stalne protagoniste, uglavnom žene! Još nešto važno: telenovele imaju zaokruženu radnju, a svaki sporedni lik je na neki način spojen sa glavnim (najčešće ogavnim) likovima, pa samim tim i sporedne radnje sa glavnom radnjom. Tako nastaje tzv. multiplot, više priča paralelno. Za telenovele je važna dramatična glazba! Ipak se telenovele obraćaju pomalo retardiranim gledateljima, pa im dramatična i sve glasnija glazba pomaže da shvate kad se nešto bitno dešava, da se pripreme za duboke emocije.

Nu, krenimo sa sinopsisom!

Mjesto radnje: virtualni planet Katolička Džamahirija
Vrijeme radnje: nedefinirano, negdje između 1936. (s flashback bljeskovima na 2013.)

Glavni likovi (protagonisti, antagonisti, podrepaši, itd):

Pravovjerna Primalja (u narodu poznata i kao babica)
Ravnateljica bolnice "Klingonski ponos"
Glavna Zubarica Kongregacije za akušerstvo
General biskupske komisije za akušerstvo i čvrstoću vjere
Tajnica riječkog HDZ-a
Profesor

Primalja: "Ja ovu Rozu Mariju neću očistit! Ako je i Sotona otac (a sigurno jest, prezime baš i nije čisto, našijensko) svaki je plod sveti!" (u pozadini se čuje song Monty Pythona "Every Sperm Is Sacred", radi dramatskog dojma i onih slabije inteligencije).

Ravnateljica "Klingonskog ponosa": E, Jago moja, baš hoćeš! Već mi je puna kapa tvojih mušica! Te neću ovu Srpkinju, te neću ovu ciganku, te neću ovu, muž joj u SDP-u... Nemere to tako, kad se tebi isprkne! Vidiš da je žena već pod narkozom, gdje sad da tražim drugi par steriliziranih ruku?"

Glavna Zubarica Kongregacije za akušerstvo: "Budimo tolerantni prema svima, prema plodu najprije! Još je u 13.st. presveti papa Inocent III. sveti spermij i njegov rep proglasio božanskim (baš to sad učimo na Teologiji dentalne medicine), pa Grgur XIV., pa Sixto V., pa...što muško u žensko turne, neka katolik ne čisti, makar i klingonski plod bio!"

General Biskupske komisije za akušerstvo i čvrstoću vjere: " Molim premijera da Jagi i svim katolički čvrstim pobornicima svetosti spermija i ploda, makar i od silovanja, omogući povratak na posao i sjedenje skrštenih ruku, akonto moralne čistoće, koja ovom napaćenom narodu tako fali!"

Tajnica riječkog HDZ-a: "Molim se Svetoj Majci Trsatskoj, da zbaci nevjerničku vladu i omogući nam onog, mog, Vladu - s brkovima ka naša Ljilja Vokić i da mi žemske sve poustajemo kad naš Vlado ulazi!"

Profesor: "Podržavam, posebno ako mi se omogući da snimam frontalno ovu s čišćenja! Ako ne može sprijeda, onda barem straga!"

Primalja: " Ne zvala se ja Jaga, ako meni taj Othelo, ne zvuči nekako stranski, nenašijenski! I crn je brate, cigo bit će, ili Srbin iz Čačka neki! I otkud njemu ta Dezdemona, pa još trudna - da je nije taj cigo, crnac, maur, negro, moreno...što li već, silovao? Ma i da jest, sveti je to plod, a rodi li dijete u našem kraljevskom gradu, bit će našijeh jedan više. Ipak nam natalitet pada!"

(Fade out, polako iz pozadine nadire uspavanka za Rozinu i Marinu bebu)




Izvori i stručna literatura:

Villa Maria (2004.–2005.)
Ljubav u zaleđu (2005.–2006.)
Obični ljudi (2006.–2007.)
Ponos Ratkajevih (2007.–2008.)
Ne daj se, Nina (2007.–2008.)
Zakon ljubavi (2008.)
Sve će biti dobro (2008.–2009.)
Najbolje godine (2009.–2011.)
Dolina sunca (2009.–2010.)
Pod sretnom zvijezdom (2011.)
Larin izbor (2011.–danas)
Ruža vjetrova (2011.–danas)


-

Post je objavljen 20.08.2013. u 05:39 sati.