Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oska

Marketing

MISA NA PALJIKAMA-28.07.2013.







Postovani posjetioci bloga kao sto vecina vas zna 27.07.2013.bilo je sijelo u Paklarevu a dan poslije misa na Paljikama.
Mada se dugo ostalo na sijelu mnogi su dosli na Paljike na svetu misu.
Skupio se veliki broj vjernika skoro iz citavoga svijeta a neki su bili na misi poslije 30 godina.
Kao sto i sami znate betoniranjem puta do okretica kuda je bilo nemoguce prije sa autom izici ovaj puta se doslo bez problema i veliki broj starijih osoba nije mogao vjerovati da su dosli u Babice kako sami rekose u svoje rodno selo.
Misno slavlje predvodio je fra Marinko Didak ciji je zvonki glas odzvanjao Paklarskom dolinom,a fra Marinku je pomogao i nas proslogodisnji mladomisnik fra Mitko Jonjic.
Poslije mise i druzenja kod kapelice i fotografiranja krenulo se prema Babickoj vodi i prema Majdenu gdje su Bace i Vladan cekali sa hladnom pivom i rostiljem.









NA BABIČKOJ VODI POSLIJE MISE.
A Babicka voda kako kazu svi koji su je probali je bolja nego bilo koje osvjezavajuce pice.Kad je covjek natoci u bocu boca se sva orosi,reko bi covjek nemoze se piti od hladnoce ali to je samo dok se ne popije prvi gutljaj,osvjezava a mnogi su natocili poneku bocu da je ponesu sa sobom kao uspomenu.Jer neki su dosli iz daleka da bi stigli na misu na Paljike.
Tu se malo popricalo o starim vremenima i kako se nekad na vodi rucno pralo i voda u fucijama na ramenu nosila.
Tu se sastajala omladina i mnoge prve ljubavi su pocele na Babickoj vodi a mnoge su i sretnim brakovima zavrsile.
Sa vode se krenulo prema majdenu gdje su se vecina misara sakrila pod suncobrane od velike vrucine.




NA MAJDENU POSLIJE MISE.
A na Majdenu an ugodnih +40,a mozda i vise,piva koju su Vladan i Bace dobro ohladili isla je ko halva,a rostilj je radio isto dobro tako da je se ostalo do kasnih popodnevnih sati,sa obecanjem vidimo se i do godine ako bog da.


javascript:%20void(0);


NA OKRETIČU GDJE SU VRIJEDNI DOMAČINI PRIREDILI MALU FEŠTU POVODOM ZAVRŠETKA RADOVA NA BETONIRANJU PUTA ZA BABIĆE.
Svi koji su se vracali sa Paljika a isli niz Okretic bili su ugodno iznenadjeni od Babicana koji su napravili malu festu povodom betoniranja puta za Babice uz Okretic.Svi su bili pozvani na pivo i odojak koji se skoro rastopio od vrucine.
Vecina su svratili i popili poneku i malo zamezili i ama bas svi su rekli da je betoniranje puta prava stvar i da se napokon moze bez problema izici sa autom u Babice.NAPOKON!
Tu smo se jos malo podsjetili kako jse doslo na ideju da se betonira put za Babice i zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji nacin pomogli ovu akciju,svojim radom ili dragovoljnim novcanim prilogom.
Kad covjek pogleda spisak iznenadi se ko je sve dao,ali isto tako zapne za oci da nema ponekih osoba koji su se udarali u prsa kao veliki domoljubi a sad ih nema nigdje.
Kako je akcija bila dragovoljna nikome se nije kucalo navrata da bi dao neku marku,vecina su znali za ovu akciju,ali ako neko nema taj osjecaj u sebi da je lijepo nekome pomoci,ili nekome izazvati osmjeh na lice sa pomoci to je njegov osobni problem.
Nikome se nece zabranit da prolazi ovim putem,bez obzira da li je dao novac ili nije ,da li je radio ili nije, ali jednoga dana kada ih djeca ili unucadi zapitaju sta su oni ucinili za ovaj put neka sami smisle odgovor.
Ovaj puta moram spomenuti velikoga covjeka a koji je zelio ostati nepoznat,(a skromnost je vrlina velikih ljudi)a ozenjen je iz Babica kada je cuo da je jos nesto preostalo da se plati za betoniranje izvadio novcanik i rekao uzmite koliko treba,a vec ranije je dao 200 eura.Moram biti iskren i reci da je i nas Babicane doveo u razmisljsnje ko je rodjen u Babicima mi koji smo rodjeni i odrasli ili on koji je ozenjen iz Babica.Ali kako sam rece voli Babice,Paljike,Prlju a i Paklarevo.
JOS JEDNOM VELIKAHVALA SVIMA KOJI SU NA BILO KOJI NACIN POMOGLI U BETONIRANJU PUTA ZA BABICE.

SPISAK LJUDI KOJI SU DALI NOVAC NA PALJKAMA I POSLIJE

1.VJEKO BABIĆ 50KM
2.ANTO VALJAN(Radickin) 50KM
3.MARINKO DIDAK (ŽUPNIK) 100KM
4.MIROSLAV JONJIĆ (FRATAR) 50KM
5.IVAN VALJAN(Fabin) 50KM
6.STIPO ČORIĆ 50KM
7.MARIJO VALJAN 30KM
8.BLAŽ MARKOVIĆ 20KM
9.BERISLAV ORŠOLIĆ 20KM
10.ŽELJKOVRHOVAC 20KM
11.DRAGAN BABIĆ 100KN
12.SLAVKO BOKULIĆ 100EU
13.JOSIP BABIĆ( pok Zvonke) 50EU
14.NIKO MARJANOVIĆ 20KM
15.SLAVKO VALJAN (SPREČO) 100KN
16.JOSIP BOZIC(gajba pive)
17.PERO VALJAN(PERSIN)2 2 gajbe pive
Jos svakako treba napomenuti Dragana Valjana-Vajtu koji je dao gredice za betoniranje na cemu se zahvaljujemo.
Odbor Paklarskoga vodovoda je obecao platiti jedan mikser betona i nadamo se da ce odrzati obecanje.
Uglavnom svi su troskovi podmireni a za neko vrijeme ce mo objaviti spisak svih koji su dali novac i koji su svojim radom pomogli.ako je neko dao a nema ga slucajno na spisku neka se slobodno javi Zelji Vrhovcu i to ce mo odma popraviti.








Post je objavljen 19.08.2013. u 11:24 sati.