Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

Haljina tjedna, 1797.



Ova haljina tjedna je, kao što ste mogli i pogoditi, regency haljina. Datira s konca 1790.ih, a izrađena je u lepršavoj empirijskoj silueti koja karakterizira modu zadnjih godina osamnaestog stoljeća. Ova pamučna dnevna haljina jednostavnog je kroja s decentnim ornamentima. Linija struka koja je vrlo visoka; odmah ispod grudi, puna i lepršava silueta te uski rukavi do lakta ukazuju nam na empirijsku modu s prijelaza stoljeća. Silueta je c. 1797. godine još bila lepršava i puna s preostalim detaljima mode osamnaestog stoljeća, no već je nekoliko godina kasnije evoluirala u stupoliku formu slijedeći ideale klasičnog svijeta.



Dekoracije su jednostavne; tkanina je prošivena zlatnim nitima cvjetnim motivima. Ovo je ipak dnevna haljina pa ju odlikuje jednostavnost, bez zamršenih detalja i nepotrebnih ornamenata. Ne znam za vas, ali ja mogu vrlo dobro zamisliti mladu englesku aristokratkinju kako šeće svojim ružičnjakom ili svira harfu odjevena u ovu lijepu bijelu haljinu.

Daljnji opisi ove haljine su suvišni. Samo pogledajte ove čarobne nabore na stražnjem dijelu haljine, prekrasne izvezene detalje, samu lepršavost tkanine...



Meni je vrlo draga ova silueta jer je slobodna i lepršava te utjelovljuje elemente mode osamnaestog stoljeća.

Post je objavljen 16.08.2013. u 12:49 sati.