Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Kako paziti na opremu?

Na YouTube-u je nedavno osvanuo video koji prikazuje kako je skupina lopova (u Sankt Petersburgu u Rusiji) čovjeku usred bijelog dana ukrala objektiv s fotoaparata, dok je ovome aparat visio oko vrata. Dok su mu ljudi odvlačili pozornost, jedan je iskoristio priliku... VIDEO

Osim ovog videa, može se na YouTube-u naći još sijaset drugih filmića u kojoj lopovi ljudima iz ruksaka i torbica kradu fotoaparate i druge stvari.

Turisti su svugdje omiljena meta lopova. No kako se na izlete i na putovanja ne ide bez fotoaprata, postoje neke stvari koje se može poduzeti i koje mogu donekle spriječiti mogućnost da neki lopov na ovakav način ukrade aparat ili neki drugi komad foto-opreme:

1. Što manje fotografske opreme to bolje, iz prostog razloga što je lakše je o njoj voditi računa. Jedan fotoaparat sa jednim (zoom) objektivom su često sasvim dovoljni za neke normalne "izletničke" fotografije.

2. Fotoaparat je uvijek bolje nositi u ruci (sa trakom za nošenje zavezanom oko zapešća), nego oko vrata. Ako je fotoaparat oko vrata, dovoljno je upasti u gužvu da bi se ostalo bez njega (vidi gornji video).

3. Fotoaparate se, ako ih se nosi u ruksaku, NIKAD ne ostavlja u vanjskim džepićima ruksaka (česta navika onih koji koriste kompaktne aparate!). To što su na takav način lakše dostupni pogoduje i lopovima, a ne samo vlasniku da ga lako i brzo izvadi.

4. Foto-torbe koje se nose preko ramena ili koje se okače na pojas, su bolji izbor od ruksaka, jer ih se uvijek može donekle imati u vidnom polju ili se preko njih, za vrijeme nošenja, može držati ruka. (Inače, neke bolje torbe i ruksaci se čak i otvaraju "na krivu stranu" - da dok torba visi preko ramena vlasnik može lako do aprata, ali netko drugi "izvana" ne može, ili u slučaju ruksaka, da se foto-oprema može izvaditi tek kad se ruksak skine s leđa).

5. Na "ciferšlus" foto-ruksaka i foto-torbi se kao mjera sigurnosti uvijek može staviti i lokot.

6. Foto-opremu i/ili foto torbu se NIKAD, čak ni na trenutak, ne ostavlja bez nadzora - ako se opremu ne može ostaviti osobi od povjerenja na čuvanje, sa njom se ide čak i na WC!

Post je objavljen 13.08.2013. u 21:55 sati.