Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/igniss

Marketing

Made in China

Kažu da slika govori tisuću riječi. Da vidim ovakav oglas negdje na zapadu, odmah bih znao da se radi o propagandi feminističkog* pokreta za prihvaćanje debljine (tzv. "Fat acceptance movement"). Žena na desno je prpošna, obdarena, sređena, modno osviještena i nije je briga što mislite o njoj. U neku ruku je lako pogledati je jednom i ignorirati onaj glasić duboko u našoj podsvijesti koji nam govori da to jednostavno nije kako bi žena trebala izgledati i da su joj sve to samopouzdanje i moda za ništa protiv muškog instinkta koji nezaustavljivo traga za BMI-em 20 i omjerom struka i kukova 0.7. No ipak, kada bi uz slike pisalo nešto tipa "Osjećaj se sexy u odjeći koja naglašava tvoje obline", to bi uistinu bio savršen komad propagande.


Naravno, to je plakat iz Kine, tako da se sadržaj malkicu razlikuje. Evo što otprilike piše:

"Od debljine svaki komad odjeće izgleda loše. Od vitkosti sve izgleda dobro. Kako ti želiš izgledati?

Sredstvo za mršavljenje za samo 498 yuana. Naruči odmah na: 180-77021366."

Nešto mi govori da bi takavo oglas izazvao sablazan i tužbe da ga netko stavi na plakat u SAD-u ili Velikoj Britaniji, a bome se nešto bojim da bi tako bilo i kod nas, tako da se bojim da tako nešto nikada nećemo vidjeti ovdje. Naposljetku, ne želimo povrijediti ničije osjećaje.

Bilo kako bilo, ovakav realan pogled na svijet mogao bi biti jedan od razloga zašto će Kina, sviđala nam se ona ili ne, nastaviti postojati još daleko nakon što se naše civilizacije pretvore u prah.

(* = "feminističkog" jer su ga inicirale žene i jer želi ukinuti diskriminaciju samo protiv debelih žena, dok je muškarace naravno i dalje poželjno ocjenjivati po izgledu)

Post je objavljen 13.08.2013. u 15:30 sati.