Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Zabrane plastičnih vrećica - aktualno stanje u svijetu 3


Gornja slika je interaktivna karta i klikom na sliku na matičnoj web stranici Plastic Bag Ban Map otvara se za svako označeno mjesto status uvedene ili odbijene zabrane i/ili naknade s dodatnim objašnjenjima.


AFRIKA


Botcvana
Botcvana je 2007. godine uvela porez na jednokratne plastične vrećice. U početku je odluka pokazala odlične rezultate, međutim na duži rok se pokazalo da se potrošnja vrećica uopće nije smanjila.

Izvor podataka


Burundi
Burundi, kao jedna od 5 zemalja Istočno afričke zajednice (East African Community (EAC) - Kenija, Ruanda, Tanzanija, Uganda i Burundi) prihvatio je Zakon EAC-a kojim se stvara zakonski okvir za uvođenje zabrane korištenja, prodaje, proizvodnje i uvoza polietilenskih vrećica. Međutim, u Burundiju odluka o zabrani ili naplati takse još nije donesena.

Izvor podataka


Egipat
U Egiptu se samo u turističkom gradiću Hurghada u Crvenomorskoj provinciji, provodi od 1. rujna 2009. zabrana korištenja jednokratnih plastičnih vrećica. Koriste se papirnate ili višekratne plastične vrećice.

Izvor podataka


Eritreja
Eritreja je 2005. godine uvela zabranu uvoza, distribuiranja, proizvodnje i prodaje jednokratnih plastičnih vrećica.

Izvor podataka



Etiopija
Etiopija je u studenom 2012. zabranila uvoz i proizvodnju jednokratnih plastičnih vrećica.

Izvor podataka



Južnoafrička Republika
JAR - na razini cijele države 2003. godine je donesena odluka o uvođenju takse na jednokratne plastične vrećice, s ciljem unapređenja sustava recikliranja, ali odluka se je vrlo brzo prestala provoditi. Naime, nakon početnog smanjivanja potrošnje vrećica, u roku od 4 godine potrošnja se vratila na razinu od prije uvođenja takse.

Izvor podataka

Cape Town - zabranjene su jednokratne plastične vrećice tanje od 0,024 mm, a za ostale vrećice proizvođači i uvoznici plaćaju taksu od 3 centa USD (oko 17 lipa).

Izvor podataka

Kamerun
Kamerunski predsjednik Paul Biya putem Ministarstva zaštite okoliša donio je odluku o zabrani plastičnih vrećica, osim biorazgradivih. Uredba predsjednika o zabrani stupila je na snagu 24. travnja 2014.

Izvor podataka


Kenija
Kenija je 6. siječnja 2011. zabranila proizvodnju i uvoz jednokratnih plastičnih vrećica tanjih od 0,06 mm (mikrometara).

Izvor podataka



Mauritanija
U Mauritaniji je zabrana korištenja, proizvodnje i uvoza jednokratnih plastičnih vrećica nastupila od 1. siječnja 2013. godine.

Izvor podataka




Ruanda
Ruanda je u siječnju 2007. zabranila uvoz i proizvodnju jednokratnih plastičnih vrećica. Vrlo brzo je Vlada optužena da je uvela zabranu samo zato da bi omogućila pripadnicima lokalnih milicija zapljenu odnosno krađu od građana robe koja se nosi u zabranjenim vrećicama.

Izvor podataka


Somalija
Vlasti samoproglašene republike Somalije donijele su 1. ožujka 2005. odluku o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica, s početkom primjene 120 dana nakon donošenja odluke, kako bi trgovci potrošili svoje zalihe.

Izvor podataka


Tanzanija
U Tanzaniji na razini cijele države 1996. je uvedena zabrana jednokratnih plastičnih vrećica, ali odluka se nije provodila niti je postignut ikakav rezultat.

Izvor podataka

Zanzibar - Pemba islands - tijekom 2012. godine poduzimaju se edukativne akcije s ciljem smanjenja i višekratnog korištenja plastičnih vrećica i akcije daju rezultate.

Izvor podataka


Togo
Togo je 12. siječnja 2013. uveo zabranu jednokratnih plastičnih vrećica koja obuhvaća uvoz i prodaju, a stupa na snagu od 1. srpnja 2013.

Izvor podataka



Uganda
U Ugandi je 2007. predložena odluka o zabrani plastičnih vrećica i nije prošla u parlamentu. Nakon toga su se neke nevladine organizacije obratile nadležnom sudu koji je donio odluku u korist zabrane, međutim ta odluka ponovno nije prošla u parlamentu.

Izvor podataka



AZIJA


Arapski Emirati
Abu Dhabi - zabrana korištenja jednokratnih plastičnih vrećica stupila na snagu od 1. siječnja 2013.

Izvor podataka

Predlaže se od 1.1.2014. u cijelim Ujedinjenim Arapskim Emiratima uvođenje zabrane distribucije i trgovanja svih nerazgradljivih plastičnih proizvoda, kao i razgradljivih plastičnih proizvoda koji se ne registriraju u skladu s Emirates Conformity Assessment System (ECAS).

Izvor podataka


Bangladeš
Velike poplave su bile u Bangladešu 1988. i 1998. kada je dvije trećine države bilo pod vodom i kao uzroci navedene su plastične vrećice koje su blokirale sustave odvodnje. Vlada je 2001. godine donijela odluku o zabrani jednokratnih vrećica, a obrazložila je odluku osim smanjenjem plastičnog otpada i kao zaštitu lokalne industrije jute od koje se proizvode višekratnih platnene vrećice.

Izvor podataka


Butan
Butan je 1999. uveo zabranu jednokratnih plastičnih vrećica, a zbog različitog tumačenja i primjene zabrane, ponovno je 2005. godine donesena stroža odluka o zabrani. Jedina zemlja u svijetu koja je navela da je zabranu uvela jer "otpad od plastičnih vrećica ima negativan utjecaj na sreću stanovništva".

Izvor podataka


Filipini
Na Filipinima u nekoliko gradova u sastavu Metro Manile: Quezon City, Pasay City, Muntinlupa, Pasig, Pasay, Las Pińas i Manila u kolovozu 2011. odobrene su mjere za zabranu plastičnih vrećica. Udružila su se najvažnija poslovna udruženja Filipina te objavili svoj oštar protest s kojim se protive zabranama plastičnih vrećica.

Izvor podataka

Inače, u razdoblju od 2008. do 2010. zabrane uvelo je 59 sljedećih gradova, gradića i mjesta na filipinskom otočju: Las Pińas; Pasig City; Makati City; Marikina City; Manila; Quezon City; Pasay City; Mandaluyong City; Los Bańos; Calamba City; Bińan, Laguna; Muntinlupa City; Antipolo City; Lucban, Quezon; Batangas City; San Pablo City; Bacolod City; Bacoor Cavite; Kawit, Cavite; Rosario, Morong, Rizal; Tanay, Rizal; Baras, Davao City; Legazpi, Albay; Bulacan; Malolos, Hagonoy, Guiguinto, Santa Maria, Bocaue, Balagtas, Meycauayan, Marilao, Obando, Pandi, Plaridel, Paombong, Baliuag, San Rafael, Angat, Bustos, Calumpit, Pulilan, San Ildefonso; City of San Jose Del Monte; Norzagaray, Dońa Remedios Trinidad; San Miguel, Pangil, Pagsanjan, Magdalena, Victoria, Majayjay, Cavinti, Pakil, Bay, Kalayaan, Santa Cruz

Izvor podataka


Indija
Indija ima 3 grada s više od 10 milijuna, 37 gradova s više od 1 milijuna stanovnika, 300 velikih gradova, 3396 srednjih gradova (iznad 100 tisuća stanovnika), 29 saveznih država.

Na razini cijele države Indije, 1999. uvedena je zabrana proizvodnje, distribucije i prodaje vrlo tankih plastičnih vrećiva (tanjih od 20 mikrometara), dok je 2002. uvedena zabrana za sve plastične vrećice koje su dimenzija manje od 20 x 30 cm. Međutim, vrlo brzo se pokazalo da se nitko u Indiji ne pridržava tih zabrana.

Andhra Pradesh - lokalna udruga za zaštitu životinja sastavila je peticiju o zabrani plastičnih vrećica, a o toj peticiji svoje mišljenje je dalo je i dvočlano sudsko vijeće Indije koje je objavilo da su plastične vrećice "opasnost za sljedeće generacije koja je veća od atomske bombe" . Zabrana u ovoj saveznoj državi nije uvedena.

Arunchal Pradesh - u ovoj saveznoj državi uvedena je zabrana proizvodnje, distribucije i prodaje jednokratnih plastičnih vrećica 2012. godine.

Belgaum - od 1. svibnja 2013. gradsko vijeće uvelo je zabranu plastičnih vrećica tanjih od 20 mikrometara.

Izvor podataka

Chandigarh - U listopadu 2008. grad je zabranio korištenje, držanje, uvoz, prodaju, transport i odlaganje jednokratnih plastičnih vrećica unutar granica grada. U listopadu 2009. gradske vlasti su proširile zabranu i na proizvodnju prozirnih vrećice i jednokratnu plastičnu ambalažu (posude).

Bihar - u ovoj saveznoj državi uvedena je zabrana proizvodnje, distribucije i prodaje jednokratnih plastičnih vrećica 2012. godine.

Chandigarh - gradsko vijeće ovog grada donijelo je 2009. uredbu o zabrani proizvodnje, distribucije u prodaje jednokratnih plastičnih vrećica na području grada.

Cuttack - povjerenik federacije za kriket centralne zone Indije 25. rujna 2013. donio je odluku da će na station koji prima 45000 gledatelja, prilikom predstojećeg susreta kriket reprezentacije Indije i Australije, koji će se održati 26. listopada 2013. biti zabranjeno unošenje polietilenske ambalaže, plastičnih čaša i plastičnih vrećica s vodom.

Izvor podataka

Dharamsala - U ožujku 2010. vlada savezne države Dharamsala, gdje u izbjeglištvu živi Dalaj Lama, donijela je odluku o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica, a tu svoju odluku objašnjavaju kako dolazi do velikog zagađivanja plastikom zbog odbačenih plastičnih vrećica koje donose sljedbenici Dalaj Lame, koji obilaze njegovu kuću u kojoj živi u egzilu.

Delhi - U siječnju 2009. godine donesena je odluka o zabrani korištenja, prodaje i držanja jednokratnih plastičnih vrećica, ali se ista nije u potpunosti primjenjivala. U rujnu 2012. je vlada države Delhi pooštrila odluku te je pored postojeće zabrane zabranila i proizvodnju. Udruženje plastičara je tužilo državu zbog uvođenja zabrane proizvodnje, a sudski proces je u tijeku.

Dibrugarh - u ovom okrugudržavi uvedena je zabrana proizvodnje, distribucije i prodaje jednokratnih plastičnih vrećica 2013. godine.

Goa - 15. kolovoza 2005. donesena je odluka o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica tanjih od 20 mikrometara (mikrona).

Haryana - u ovoj saveznoj državi uvedena je zabrana proizvodnje, distribucije i prodaje jednokratnih plastičnih vrećica 2010. godine.

Himeachal Pradesh - Od 14. lipnja 2004. zabranjene su jednokratne plastične vrećice tanje od 70 mikrometara (mikrona), a od listopada 2011. zabranjeni su svi jednokratni plastični proizvodi.

Od srpnja 2013. prema preporuci Vrhovnog suda savezne države Himeachal Pradesh uvedena je zabrana za polietilensku ambalažu za ne-osnovne prehrambene proizvode kao što su: grickalice, keksi, krekeri, tjestenine, slatkiši, čokolada - koji spadaju u tzv. junk-food. Osnovni proizvodi kao što su mlijeko, i ulje za kuhanje su izuzeti od ove zabrane. Dozvoljena je biorazgradljiva i kompostabilna plastična ambalaža.

Izvor podataka

Hyderabad - gradsko vijeće ovog grada donijelo je 2011. uredbu o zabrani proizvodnje, distribucije u prodaje jednokratnih plastičnih vrećica na području grada.

Kanyakumari - U studenom 2009. uvedena je zabrana jednokratnih plastičnih vrećica.

Jammu i Kashmir - u ovoj saveznoj državi uvedena je zabrana proizvodnje, distribucije i prodaje jednokratnih plastičnih vrećica 2008. godine.

Jharkhand - u ovoj saveznoj državi uvedena je zabrana proizvodnje, distribucije i prodaje jednokratnih plastičnih vrećica 2013. godine.

Karwal - gradsko vijeće je od 15. kolovoza 2010. zabranilo korištenje nestandardnih plastičnih vrećica na području grada. Zabranjene su vrećice veličine manje od 20 x 30 cm, tanje od 20 mikrometara (mikrona) te one vrećice kojih je 50 komada lakše od 105 grama.

Kerala - u rujnu 2007. vlada savezne države Kerala potpuno je zabranila jednokratne plastične vrećice tanje od 30 mikrometara (mikrona).

Maharashtra - u državi Maharashtra u kojoj je i grad Mumbai, 1998. je donesena zabrana plastičnih vrećica ali je stupanje na snagu odluke poništeno nakon lobiranja plastičarske industrije. Nakon nekoliko poplava za koje su okrivljene plastične vrećice, lokalna vlada je u kolovozu 2005. donijela odluku o zabrani proizvodnje i korištenja jednokratnih plastičnih vrećica. Uvedene su i drastične kazne za nepoštivanje odluke.

Meghalaya - u ovoj saveznoj državi uvedena je zabrana proizvodnje, distribucije i prodaje jednokratnih plastičnih vrećica 2013. godine.

Mormugao - vijeće gradića u saveznoj državi Goa donijelo je odluku da se od 1. kolovoza 2011. na rok od 2 godine zabrane jednokratne plastične vrećice,a u tom razdoblju će se provjeriti utjecaj ove zabrane na smanjenje otpada na odlagalištima.

Mumbai (bivši Bombay) - u lipnju 2012. uvedena je zabrana za jednokratne plastične vrećice tanje od 50 mikrometara (mikrona).

Palghar - od 15. kolovoza 2013. uvodi se zabrana na plastičnih vrećica tanjih od 50 mikrometara.

Izvor podataka

Pune - gradsko vijeće ovog grada donijelo je 2009. uredbu o zabrani proizvodnje, distribucije u prodaje jednokratnih plastičnih vrećica na području grada.

Punjab - u ovoj saveznoj državi uvedena je zabrana proizvodnje, distribucije i prodaje jednokratnih plastičnih vrećica 2011. godine.

Rajasthan - je najveća savezna država Indije u kojoj su od srpnja 2010. zabranjene jednokratne plastične vrećice.

Sikkim - 2010. godine uvedena je zabrana jednokratnih plastičnih vrećica u ovoj saveznoj državi.

Orissa - Visoki sud grada Orissa, u indijskom distriktu Cuttack (savezna država Odisha) očitovao se na peticiju grupe građana koji su se žalili na postupanje s državnim zastavama nakon Dana nezavisnosti kojeg se u ovoj zemlji slavi 15. kolovoza. Naime, kako se kaže u obrazloženju peticije, brojni građani s osjećajem nacionalnog ponosa kupuju jeftine plastične zastave koje već sljedećeg dana bacaju, iste završavaju odbačene na cestama, u prašini i zgažene pod nogama prolaznika. Visoki sud je uvažio argumente iz peticije, pozvao se na važeći kôd o postupanju sa zastavama u kojem se kaže da zastava mora biti izrađena u standardnim dimenzijama od platna ili papira te od 15. kolovoza 2013. zabranio plastične (polietilenske) zastave.

Izvor podataka

Tamil Nadu - u ovoj saveznoj državi uvedena je zabrana proizvodnje, distribucije i prodaje jednokratnih plastičnih vrećica 2011. godine. Zabrana se odnosi na plastične vrećice tanje od 40 mikrometara.

Thrissur - od 1. srpnja 2011. uvedena je zabrana jednokratnih plastičnih vrećica. Prethodno su gradske vlasi u više akcija pokušavale smanjiti potrošnju plastičnih vrećica potičući korištenje višekratnih alternativa, kao što su platnene vrećice.

Tirumala - u ovom gradu u saveznoj državi Andhra Predesh su od kolovoza 2010. zabranjene jednokratne plastične vrećice tanje od 40 mikrometara (mikrona).

Tripura - u ovoj saveznoj državi uvedena je zabrana proizvodnje, distribucije i prodaje jednokratnih plastičnih vrećica 2013. godine.

Zapadni Bengal - u ovoj saveznoj državi uvedena je zabrana proizvodnje, distribucije i prodaje jednokratnih plastičnih vrećica 2007. godine.


Izrael
U Izraelu je 2008. uvedena dodatna naknada za jednokratne plastične vrećice, osim za vrećice u koje se pakira riba, meso, perad i ostali svježi proizvodi. Naknada je 1 NIS (oko 1,5 kuna).

Izvor podataka


Japan
Japan ima jedan od najbolje razvijenih sustava organiziranog odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada kao i energijske oporabe, pa problem otpadne plastike i plastičnih vrećica niti ne postoji. Nema nikakvih zabrana niti naknada.

Izvor podataka


Kina
U Kini je dodatno oporezivanje jednokratnih plastičnih vrećica na snazi je od 1. srpnja 2008. Zabranjena je proizvodnja, prodaja i korištenje ultratankih plastičnih vrećica (debljine manje od 25 mikrometara). Kinezi vrlo često uzimaju plastične vrećice umjesto sitniša koje im vraćaju trgovci ili plastične vrećice koje besplatno dobivaju za pakiranje voća ili povrća koriste kao trgovačke vrećice. Objavljeno je da trgovci na tržnicama ignoriraju zabrane. Stoga, nema podataka o uspješnosti mjera zabrana i oporezivanja.

Izvor podataka

U Hong Kongu je 2009. godine uveden dodatni porez na jednokratne plastične vrećice od 0,50 HKD (oko 40 lipa). Nakon godine dana primjene ovog zakona došlo do značajnog porasta korištenja debljih plastičnih vreća za smeće, višekratnih plastičnih vrećica, pa je ukupno došlo do porasta upotrebe plastičnih vrećica za 27 %.

Izvor podataka


Malezija
U Maleziji su na početne prijedloge uvođenja zabrana, oporezivanja ili zamjene plastičnih klasičnih vrećica biorazgradljivima reagiralo Udruženja proizvođača plastike te su se obratili javnosti, a i pokrenuta je šira akcija Don't be litterbug, s kojom se promovira 3R pristup (Reduce - smanji, Reuse - ponovno upotrijebi, Recycle - recikliraj). Zajedničkim aktivnostima, sprječavanjem odbacivanja smeća i 3R pristupa, smatraju da će se postići dugoročni rezultati u zaštiti okoliša.

Izvor podataka

Selangor - u ovoj malezijskoj saveznoj državi 2011. godine uvedena je posebna naknada na plastične vrećice, a koja se naplaćuje samo subotom.

Izvor podataka

Mianmar (Burma)
Mandalay - od 21. svibnja 2009. u ovom je gradu zabranjeno korištenje jednokratnih plastičnih vrećica, a višekratne vrećice su poskupjele, obzirom na porast cijene polipropilena za 25 %.

Izvor podataka

Naypyitaw - od 6. listopada 2009. zabranjene su polietilenske jednokratne vrećice, a izdana je preporuka za korištenje tkanih vrećica od niti dobivenih iz lotosovog lišća i lišća banana.

Izvor podataka

Yangon (bivši Rangoon) - od 1. rujna 2009. u gradu je zabranjena proizvodnja, uvoz, trgovanje i distribucija jednokratnih plastičnih vrećica od polietilena visoke gustoće (PE-HD), dok su višekratne plastične vrećice od polipropilena (PP) i dalje dozvoljene. Kao razlog zabrane navode se problemi s poplavama zbog začepljivanja kanalizacija i sustava odvodnje.

Izvor podataka

Mongolija
Ulanbator - 2009. gradsko vijeće glavnog grada Mongolije donijelo je odluku o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica.




Oman
U Omanu je zabrana korištenja jednokratnih plastičnih vrećica stupila na snagu od 1. siječnja 2009.

Izvor podataka



Pakistan
Punjab - lokalne vlasti pokrajine Punjab donijele su odluku o zabrani proizvodnje, držanja i korištenja polietilenskih vrećica proizvedenih od čiste plastike, tanjih od 30 mikrometara (mikrona) i manjih od 20 x 30 cm te onih koje nisu u boji koja je dozvoljena. Odluka je na snazi od 1. svibnja 2011.

Izvor podataka

Islamabad - od 1. travnja 2013. uvodi se zabrana prodaje, dijeljenja i korištenja polietilenskih plastičnih vrećica na cijelom teritoriju glavnog grada Pakistana, a promoviraju se vrećice od oxorazgradljive plastike. Zabranjeni su svi plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu od polietilena, polipropilena ili polistirena, osima ako nisu oxorazgradljivi.

Izvor podataka

Tajland
U provinciji Pukhet od 27. veljače 2012. pokrenuta kampanja smanjenja potrošnje plastičnih vrećica te poticanje trgovaca i potrošača da koriste platnene vrećice.

Izvor podataka



Tajvan
Na Tajvanu (današnji Chinese Taipei) jednokratne plastične vrećice zabranjene su od siječnja 2003. godine. Ovo je prvi slučaj da je jedna dalekoistočna zemlja uvela takvu vrstu zabrane. Osim jednokratnih vrećica, uvedena je i obavezna naplata na ostalu jednokratnu plastičnu ambalažu koja je do tada bila besplatna (polistirenske posude i pakiranja, plastične čaše). Udruženje plastičara Tajvana oštro je protestiralo zbog ovakve zabrane i ograničenja jer će to dovesti do ekonomskih gubitaka i gubitaka radnih mjesta. Međutim, analize su pokazale da nije došlo do gubitaka obzirom da je plastičarska industrija povećala izvoz i kompenzirala smanjenju potražnju na domaćem tržištu.

Izvor podataka

Vijetnam
Ho Chi Min - u 9 milijunskom glavnom gradu Vijetnama u travnju 2011. predložena je zabrana plastičnih vrećica, međutim gradske vlasti uvele su od 1. siječnja 2012. naknadu na plastične vrećice i to od 30.000 - 50.000 VND (oko 8 do 13,5 kn) po kilogramu plastičnih vrećica. Izuzetak od naplate naknade su biorazgradljive vrećice. Cilj vlasti je smanjiti korištenje plastičnih vrećica za najmanje 40 % do 2015. godine. Unatoč povećanju cijene, prema izjavama trgovaca, kupci i dalje traže plastične vrećice.

Izvor podataka

No, početkom 2013. godine Ministarstvo financija predlaže ukidanje takse jer negativno utječe na ekonomiju. Povećan je uvoz biorazgradljivih vrećica koje se ne proizvode u Vijetnamu, a lokalni proizvođači imaju povećane troškove zbog uvedene takse.

Izvor podataka



AUSTRALIJA, NOVI ZELAND I OCEANIJA


Australija
Australija je 2002. godine donijela preporuku o smanjenju potrošnje plastičnih vrećica. 2005. Savjet za zaštitu složio se da će postupno izbaciti iz uporabe jednokratne plastične vrećice do kraja 2008. Međutim nakon cijelog niza analiza o utjecaju na okoliš kao i ekonomskog utjecaja odustalo od donošenja jedinstvene preporuke za cijelu državu Australiju, te su odluke o tome prepuštene lokalnim upravama. Odluke se kreću se od zabrana jednokratnih plastičnih vrećica do odbacivanja takvih prijedloga.

U Sjevernim teritorijima (od rujna 2011.), Južnoj Australiji (od svibnja 2009) kao i u pojedinim gradovima kao što je Woorabinda u Queenslandu (od studenog 2012) zabranjena je besplatna podjela jednokratnih nerazgradljivih vrećica, dopuštene su samo višekratne i biorazgradljive.

Međutim u okrugu Fraser Coast (istočni dio Queenslanda) u veljači 2013. je predloženo uvođenje zabrane jednokratnih plastičnih vrećica, međutim glassanjem vijećnika 7 naprema 4 prijedlog nije niti došao na dnevni red.

Izvor podataka

Istraživanje koje je provelo Sveučilište Južne Australije krajem 2012. godine utvrdilo je da 80% potrošača podupire tu zabranu (dvostruko više nego kada je zabrana uvedena), ali također je utvrđeno da je broj potrošača koji kupuju vrećice za smeće u tom razdoblju porastao sa 15% na 80 %.

Izvor podataka

Na području Zapadne Australije 1. travnja 2010. donesen je zakon o ograničavanju potrošnje plastičnih vrećica, ali zabrane ili takse nisu uvedene. Tim zakonom predviđeno je da trgovci moraju omogućiti kupcima, ako zatraže, da izaberu alternativne trgovačke vrećice te ih o tome jasno obavijestiti.

U najvećem australskom gradu Melburneu od 2010. godine na snazi je dodatno oporezivanje od 10 centi (oko 60 lipa) iako je u saveznoj državi Viktoriji (u kojoj je i Melburne) već od srpnja 2006. uvedena naknada na plastične vrećice od 10 centi (oko 60 lipa).

Na Tasmaniji otočnoj saveznoj državi Australije u gradiću Coles Bayu od 1. siječnja 2003. zabranjena je upotreba jednokratnih plastičnih vrećica. Coles Bay je prvo mjesto u Australiji koje je zabranilo jednokratne plastične vrećice.

29. svibnja 2013. na cijeloj otočnoj saveznoj državi Australije Tasmaniji uvedena je zabrana na jednokratne plastične vrećice od polietilena visoke gustoće (HDPE odnosno PE-HD). Uredba stupa na snagu 1. studenog 2013. i od tada trgovci neće smjeti davati kupcima PE-HD ne-biorazgradljive vrećice tanje od 35 mikrometara.

Izvor podataka

Na području glavnog grada Cambere - Australian Capital Teritory koji se sastoji od 8 distrikta, od 1. siječnja 2009. zabranjene su jednokratne plastične vrećice.

U saveznoj državi New South Wales: selo Chillingham je od svibnja 2010. zabranilo jednokratne plastične vrećice, od 1. ožujka 2003. u gradiću Mogo, koji ima 35 trgovina i u mjestu Kangaroo Valley koji ima 319 stanovnika i nalazi se na području nacionalnog parka Morton kojeg posjećuje veliki broj turista, te u gradiću Huskisson od 1. studenog 2011. zabranjena je upotreba jednokratnih plastičnih vrećica.


Novi Zeland
Na Novom Zelandu bilo je nekoliko pokušaja uvođenja dodatnih taksi i zabrana, međutim sve pojedinačne odluke nisu zaživjele te se sada akcija provodi u nekim gradovima dobrovoljno od strane pojedinih distributera.

Izvor podataka

Collingwood - je jedini grad na novozelandskom otočju koji se je u kolovozu 2008. proglasio gradom bez trgovačkih plastičnih vrećica.

Izvor podataka

Papua Nova Gvineja
U Papui Novoj Gvineji, otočnoj državi u Oceaniji, 31. ožujka 2009. donesena je odluka o zabrani uvoza, proizvodnje, prodaje i korištenja nerazgradljivih plastičnih vrećica. Odluka je stupila na snagu 1. prosinca 2009.

Izvor podataka



Izvori podataka o zabranama



Korištene slike zastava: Flags.net

Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 6






Post je objavljen 10.08.2013. u 02:14 sati.