Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Jesu li mobiteli postali "idiot-kamere" današnjice?

U fotografskom žargonu "idiot-kamerom" naziva se svaka kamera (tj. fotoaparat) koja nema nikakve mogućnosti određivanja parametara ekspozicije (brzina zatvarača, otvor blende...), već od kontrola ima jedino okidač - praktički ih se smatra da su toliko jednostavne da ih "svaki idiot može upotrijebiti".

Čak se i kamere koje imaju neke rudimentarne mogućnosti kontrole blende i zatvarača (npr. 2-3 postavke blende ili zatvarača za sunčano i oblačno vrijeme, ili nešto tome slično) ponekad nazivaju "idiotima", no one to zapravo više nisu.

Čak se može reći da je prva prava "idiot-kamera" bila upravo ona kamera koja je popularizirala fotografiju među širokim narodnim masama - legendarna Kodakova box kamera koja se reklamirala pod sloganom "vi pritisnite tipku, mi ćemo učiniti ostalo". Bilo je dovoljno samo pritisnuti tipku...

Nakon toga su se aparati okvirno razvijali u dva smjera - s jedne strane to su bili tzv. "profesionalni aparati" (oni koji su pružali svu silu kontrola parametara slike), dok su se s druge strane našli jednostavni "amaterski" aparati ("idiot-kamere") koje su na sebi imale samo okidač.

Danas, u doba digitalije, ono što su nekada bili "kompaktni idiot-aparati" danas su evoluirali u kompaktne aparate koji svojim mogućnostima podešavanja parametara ekspozicije ne zaostaju mnogo za "profesionalnim" SLR aparatima, no s druge strane mobiteli sa ugrađenim kamerama najčešće - imaju jedino okidač. (i eventualno opciju za upaliti ili ugasiti bljeskalicu, ako je imaju).

Post je objavljen 08.08.2013. u 20:04 sati.