Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serafinski

Marketing

DVADESETA NEDJELJA KROZ GODINU c



18 N 20 KROZ GODINU, Jelka, Jelica
19 P Ljudevit
20 U Bernard
21 S Pijo X. papa
22 Č BDM Kraljica
23 P Ruža Limska
24 S Sv. Bartol
25 N 21 KROZ GODINU, Ljudevid kralj

Čitanja:
1. čitanje: Jr 38, 4-6. 8-10
Psalam 40, 2. 3. 4. 18
2. čitanje: Heb 12, 1-4
Evanđelje: Lk 12, 49-53

Şlušajući današnje evanđelje s pravom se pitamo, kako to da Isusu, inače mirotvorac i širitelj ljubavi, govori nešto sasvim suprotno. Jednostavno, kao da ga ne prepoznajemo.
Po svojem utjelovljenju Isus je Istočnjak. Voli paradokse. Misao mu nije uvijek ''u rečenici'', nego ponekad kraj nje. On nam daje misliti.
Uzevši sva tri čitanja, možemo reči da je zajednička poruka opredjeljenje. Bog je zahtjevan. Traži promjenu našeg života i ponašanja.
Kada na nekom proštenju o blagdanu kojeg ugodnika Božjeg slušamo njegov život i upoznajemo njegovo herojsko svjedočanstvo vjere mi se divimo. Divimo i to je sve. Ostajemo isti. U evanđeljima imamo zapisano kako su se Isusovi slušatelji divili onome što je on činio i govrio. Jednostavno, bili su zaneseni njegovim naukom. Na tome su ostali, bez promjene.
Ako smo barem malo iskreni prema sebi moramo priznati da smo se ne jedanputa zatekli kako osuđujemo nečije postupke, a da se pri tome nismo zapitali; kakav bi ja bio da sam na mjestu te osobe.
Međutim, danas nije riječ o našim slabostima i nesavršenostima nego o korjenitoj promjeni života. Ako želim biti pobožan to ne znači da sam bez mane, nego da pripadam Bogu. Više ne ja, nego Bog upravlja samnom. Bog nije više tu samo onda kada mi treba, on je za mene tu uvijek. Slušam što mi govori. Pokušavam shvatiti njegove poruke i po njima živjeti. To nije lako. Tu su lomovi, sa samim sobom i okolinom.
Razdjeljenje o kojemu govori evanđelje je naglašena borba prvih kršćana sa sponama poganskog duha kojih se žele osloboditi kako u sebi tako i u svijetu, pa čak i u obitelji. Ništa bolje nije ni danas. Onaj tko želi pripadati Bogu mora navijestiti rat svijetu koji ga želi sapeti svojim privlačnostima, svojim vrijednostima i zakonitostima. Samo slobodan od svega kršćanin je spreman predati se sav Bogu i svoj život urediti po Božju – biti pobožan.
To je ono na što nas poziva Pavao: ''Braćo! Okruženi tolikom oblakom svjedoka, odložimo svaki teret i grijeh koji nas sapinje te postojano trčimo u borbu koje je pred nama!'' (Heb 12, 1-2)

Molitva vjernika

Uputimo svoje molitve nebeskom Ocu, da nas njegova mislost prožme da mu pripadamo čitavim bićem.

1. Za Crkvu da ostane vjerna Kristu unatoč slabostima njenih članova. – Molimo te.
2. Za našeg papu Franju, nadbiskupa Josipa sve svećenike i sav Božji narod, da rastemo u svetosti i ljubavi. – Molimo te.
3. Za progonjene, za sve koji ne mogu ostvariti svoja prava, za obićnog malog čovjeka, da mu budeš pomoć i utjeha. – Molimo te.
4. za nas okupljene, da ti iskrena srca služimo i slijedimo tvoje poticaje koje nam šalješ na razne načine. – Molimo te.
5. Za one koji su se izgubili na putu vjere, da se vrate tebi, jedina istino. – Molimo te.
6. za one koji su pali u đavolsku zamku gatanja, vračanja i čaranja. Da im podigneš pogled prema svjetlu prave vjere. – Molimo te.
7. Za naše pokojne, da ih primiš u svoje nebesko kraljevstvo. – Molimo te.

Svemogući, vječni Bože, ti si nas u svome Sinu pozvao da hodimo putem spasenja. Molimo te, ne dopusti da nas išta odijeli od toga puta i daj nam snage zlo nadvladati žrtvom ljubavi. Po Kristu Gospodinu našemu.




Post je objavljen 08.08.2013. u 18:50 sati.