Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Nebuloze iz oglasnika

Gledajući oglasnike u kojima se prodaje rabljena fotografska oprema, može se naći svega. No jedna vrlo važna stavka svakako je - cijena.

Normalno je i prihvatljivo da se npr. cijena nekog rabljenog fotoaparata, objektiva ili nekog trećeg komada opreme, vrti oko neke prosjčne cijene za takav rabljeni aparat. Svakako da može biti i nekih odstupanja na koje utječu stanje opreme, starost, te koliko je oprema korištena (noviji, malo korišteni fotoaparat bez ijedne ogrebotine, normalno da će koštati više od istog potpuno takvog koji je stariji, puno korišten i od upotrebe izlizanog i izgrebanog kućišta).

Što se pak same cijene tiče, već je ponato da vrlo niska cijena može značiti da se radi ili o ukradenoj opremi, ili da nekome vrlo hitno trebaju novci pa opremu prodaje u bescjenje, no ponekad ima i onih drugih, suprotnih ekstrema - da pojedinci fotoaparate koji realno vrijede nekoliko desetaka ili nekoliko stotina kuna pokušavaju prodati po debelo napumpanoj cijeni do nekoliko tisuća, ili čak desetaka tisuća kuna!!

Koji su razlozi za takve napumpane cijene teško je reći, no nekoliko ih je moguće - počevši od onih banalnih poput "tipfelera" prilikom upisivanja cijene (slučajno utipkana koja nula viška), pa do onih koji namjernim pumpanjem cijene pokušavaju od naivnih unovčiti nekakvu svoju "sentimentalnu vrijednost" zapravo bezvrijednog komada opreme...

Visoka cijena je opravdana jedino ako se doista radi o nekom vrhunskom, raritetnom ili antiknom komadu opreme.

Post je objavljen 12.04.2013. u 17:01 sati.