Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/carjego

Marketing

Ukinimo mirovanja mandata

Već je prije bilo govora o tome kako EU ne poznaje instituciju mirovanja mandata, a Krasnec opet piše o toj temi u članku Bruxelles: Zašto niste dali ostavke u Saboru? Bez obzira na ogromnu plaću europarlamentaraca nitko nije dao ostavku na mjesto u Saboru. Kao možda ih neće izabrati slijedeće godine. I nadam se da neće.

U Hrvatskoj se nakotila kasta političara koji se prebacuju iz stolice u stolicu, iz jednog državnog poduzeće u drugo, iz jednog nadzornog odbora u drugi. Godine prolaze, a ti krpelji se uspješno održavaju i piju nam krv. Kandidiraju se za nespojive dužnosti i opet se izvlači spasonosno mirovanje mandata. Pojedini gradonačelnici i načelnici smatraju da mogu uspješno obavljati tu dužnost i biti saborski zastupnici. Koliko ih tek ima u Saboru, a istovremeno su u gradskim i općinskim vijećima. Kao žaba u igrici Frogger uspješno balansiraju između više pozicija, a čuva ih svemoćni džoker Čuvalo Mandata.

Bilo bi puno bolje kad bi se ukinula institucija mirovanja mandata i još onemogućilo istovremeno obnašanje dužnosti u gradskim i općinskim vijećima, županiji i Saboru. Ima ekipe koja se kandidarala i za gradske i županijske liste i onda su kalkulirati, zbrajali, oduzimali, trgovali i odabrali ono što im najbolje odgovara. Sve s ciljem da se uhljebe što bolje i da ne izgube kontinuitet.

Umjesto angažiranja antipederskog referenduma bolji bi bilo da nevladine udruge, organizacije i pokreti organiziraju sakupljanje potpisa za referendum u kojem bi tražili da se ukine mirovanje mandata te da nije moguće istovremeno obnašati dvije ili više slijedećih dužnosti: europarlamentarac, saborski zastupnik, županijski vijećnik i gradski/općinski vijećnik. Kandidiranje za bilo koju od tih funkcija automatski bi značilo i ostavku na postojeće dužnosti.

Ako EU pritisne naše dužnosnike i natjera ih da ukinu mirovanje mandata već bi nam se isplatio ulazak u EU.


Post je objavljen 08.08.2013. u 00:26 sati.