Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PROSVJED!


RAVNOPRAVNO SNOSITE TERET KRIZE!

Čitateljima koji dolaze na stranicu AroPolitike kako bi pročitali moje mišljenje o prosvjedu poljoprivrednih proizvođača koji je započeo danas 7.kolovoza moram reći da o prosvjedu nemam vjerodostojnih informacija i da u informacije koje čujem, sumnjam. Zašto sumnjam – objasniti ću.
Zahtjevi poljoprivrednih proizvođača koji su povod prosvjedu, prema vijesti s elektroničkih medija su 1. neisplata poticaja u ukupnom iznosu 2.niska otkupna cijena ovogodišnjeg uroda pšenice 3. želja da ministar poljoprivrede Jakovina podnese ostavku zbog nekomunikacije s poljoprivrednim proizvođačima.
Prosvjed poljoprivrednih proizvođača najavljen je na sastanku Hrvatske poljoprivredne komore (HPK ) potkraj prošloga tjedna. S tog sastanka nisam dobila nikakve informacije niti pisani materijal. Moja meil adresa je na blogu, ispod kalendara i ako postoji volja za informacijom, vrlo lako mi može biti upućena. Moram istaći da niti jednom ove godine nisam bila pozvana da novinarski popratim sastanak Hrvatske poljoprivredne komore!

U vjerodostojnost informacija koje sam o prosvjedu tijekom dana čula na Radio Zagrebu i HTV-u, sumnjam jer u vijesti o prosvjedu poljoprivrednih proizvođača najprije je rečeno, da prosvjeduju u 12 županija, bez nabrajanja županija. Nekoliko sati kasnije vijest je sadržavala informaciju da prosvjeduju na desetak mjesta, a izrijekom su spomenute samo županije Vukovarsko srijemska, Osječko baranjska županija i Brodsko posavska. Isto tako vijest je činila i informacija da ne prosvjeduju Udruge poljoprivrednih proizvođača, već „hrvatski seljaci“ bez vođa.

DRŽAVNA BLAGAJNA JE PRAZNA!

Zar poljoprivredni proizvođači nisu ništa naučili iz dosadašnjeg životnog iskustva uključujući i iskustva prosvjeda – pa su odlučili prosvjedovati u vrijeme godišnjih odmora? Tko će rješavati njihove probleme, ako su ministri i administracija na godišnjem odmoru?Ozbiljni se poslovi ne započinju u vrijeme godišnjih odmora. Osim toga prastara koncepcija organizacije prosvjeda neće donijeti rezultata.
Poljoprivredni proizvođači kao da dolaze iz neke druge zemlje, a ne iz Hrvatske, pa im nije poznata realnot državnog budžeta. Oni tvrdoglavo zahtijevaju isplatu poticaja u ukupnom iznosu. To potpuno sigurno neće dobiti, jer novca u državnoj blagajni nema. Tko im to treba reći da bi vjerovali? Čitaju li poljoprivredni proizvođači novine , gledaju li TV? Uostalom i danas se vode pregovori sa tri sindikata medicinskog osoblja, kojima se smanjuju prava iz kolektivnog ugovora za 30% - iz razloga što država nema novca. Taj proces smanjenja prava iz kolektivnih ugovora traje u Hrvatskoj već nekoliko mjeseci, a smatra se štednjom. Mnogo je puta naglašeno – „prava će se vratiti na staro kada država izađe iz krize“. I u toj situaciji zar bi netko mogao poljoprivrednim proizvođačima isplatiti poticaj koji uistinu nisu primili. Ali i oni, kao i svi drugi zaposlenici u ovoj zemlji uključeni su u štednju.Tako su odlučili političari
koji raspodjeljuju državni novac. Zar je netko zaboravio: DRŽAVA je u ekonomskoj krizi poljoprivredni proizvođači, a vi ste dio populacije ove države.
I ravnopravno snosite teret krize!

Image and video hosting by TinyPic
Fotka: M.Zouhar Zec , 9.7. Slama u balama



Post je objavljen 07.08.2013. u 23:01 sati.