Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Čime sam do sada snimao

Fotografijom se amaterski bavim od 2005.godine. U tih 7-8 godina imao sam priliku koristiti razne fotoaparate...

JUČER...

Fotoaparati koje sam prije redovito koristio, ali više uopće ne koristim ili koristim vrlo rijetko:

** Zenit TTL - Aparat s kojim sam počeo fotografirati, u jesen 2005. godine. Vjerno me služio oko godinu dana, kada mu se zbog intenzivne upotrebe raspao zatvarač. Iako je popravljen, više nije pouzdan.

** Canon EOS 350D - Nabavljen nakon raspada Zenita, te je nakon toga služio kao glavni aparat za sva snimanja. Crknuo je krajem 2011., nakon cca 6 godina vjerne službe; kako je tokom godina bio izložen svim mogućim vremenskim uvjetima (kiši, snijegu,suncu) u njega se zavukla vlaga, što je uzrokovalo koroziju elektronike. Možda bi ga se čak i moglo popraviti (metodom sastavljanja jednog ispravnog aparata iz dva ili više neispravnih), ali se takav zahvat financijski ne isplati.

** Canon EOS 20D - posuđen na par mjeseci od jedne prijateljice fotografkinje, nakon što je crknuo 350D, kako bih mogao i dalje digitalno snimati.

** Canon EOS 300D - dobiven na dar od jednog kolege fotografa kojem je samo skupljao prašinu (nakon što sam kolegici vratio njen 20D). Njime nisam puno snimao jer sam nedugo nakon toga nabavio novi aparat. Sad trenutno služi (tj. više skuplja prašinu) kao rezervni back-up fotoaparat.

DANAS

Fotoaparati koje danas redovno koristim:

** Praktica MTL5 - Nabavljena na jednom fotosajmu sa svrhom snimanja "dijača", ali je nakon što je crknuo 350D, čak neko kratko vrijeme služila kao zamjena. Danas njome snimam kad me spopadne želja za snimanjem na film.

** Canon EOS 40D - Nabavljen rabljeni, ali u izvanrednom stanju, i sa vrlo malo okidanja. Trenutno služi kao glavni fotoaprat za većinu snimanja.

...SUTRA?

Za budućnost je, što se tiče fotoaparata, u planu nabavka nečeg malo kompaktinijeg; nekog rangefinder ili mirrorless aparata sa izmjenjivim objektivima. Ali tek nakon što 40D crkne...

Naime, iako je SLR inače super stvar, u određenim situacijama je jednostavno preglomazan za snimanje na ulici, što zbog težine (jer nakon par sati nošenja oko vrata djeluje kao da teži tonu), a što zbog činjenice da zbog veličine ne može proći nezamjećeno (većina onih koji ga vide misle da će izaći u novinama ili da snimatelj ima neke loše namjere).

Inače se ultimativnim fotoaparatom uličnih fotografa smatra Leica, no s obzirom na njenu cijenu vjerojatno će u pitanju biti neka jeftinija alternativa.

Post je objavljen 21.02.2013. u 00:28 sati.