Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

NERETVANSKA MLADOST KROČI VELIKIM KORACIMA

Image and video hosting by TinyPic

Ovih dana se u lokalnim medijima doline Neretve moglo pročitati vijest o skorom stručnom skupu u Metkoviću “Izazovi budućeg strateškog razvoja doline Neretve” koji bi zapravo trebao biti prvi stručni interdisciplinarni skup koji bi sjeo sve neretvanske gradova i županiju na isto mjesto da raspravljaju o zajedničkom razvoju doline Neretve.

Sve to ne bi bilo možda toliko neobično da sve to nisu organizirali - pazite sad - neretvanski studenti u okrivu Udruge studenata doline Neretve.

Udruga studenata doline Neretve okuplja neretvanske studente i osnovana je prije nepune 2 godine u Zagrebu, te se pomalo promiče u ozbiljnu organizaciju koja je sposobna pokrenuti važne projekte za dolinu Neretve.

Studenti doline Neretve su 2011. godine krenuli u osnivanje svoje Udruge koja nije trebala biti samo okupljalište za druženje, već i nositelj određenh razmišljanja, ideja i projekata koji bi doprinijeli razvoju doline Neretve, a danas, niti dvije godine kasnije, ta inicijativa se pretvara u stvarnost.

Tako će se u sklopu jednog njihova projekta u petak, 09. kolovoza u Gradskom kulturnom središtu (Dom kulture) u Metkoviću s početkom u 10.30 održati stručni skup “Izazovi budućeg strateškog razvoja doline Neretve”. To je prvi interdisciplinarni projekt ove vrste organiziran od strane studenata iz doline Neretve koji su svjesni velikog značaja i potencijala našeg zavičaja, kako za Dubrovačko-neretvansku županiju, tako i za cijelu Republiku Hrvatsku, na kojem će aktivno sudjelovati župan Nikola Dobroslavić te gradonačelnici Metkovića Božo Petrov i Ploča Krešimir Vejić.

Dugoročni cilj je od skupa napraviti tradiciju te svake godine u dolinu Neretve dovesti što veći broj najboljih studenata Sveučilišta u Zagrebu te domaće studente potaknuti da se više angažiraju u lokalnoj zajednici

Nepobitna je činjenica da na prostorima Hrvatske od gušenja hrvatskog proljeća 1971. godine nastalog na temeljima hrvatskih studenata, nije našla bilo kakva studentska jezgra, bilo na državnoj ili lokalnoj razini, koja bi bila nositelj pozitivnih promjena za hrvatsko društvo općenito. Razlog je naravno bio u činjenici da su se sve političke strukture kasnije bojale slobodumlja i trezvene inteligencije obrazovane mladosti, jer su upravo studenti bili nositelji pozitivnih promjena koje su urušavale dotada uhljebljene strukture, pa su zapostavile kvalitetu obrazovanja i vršile pritisak na bilo koji oblik slobodnog razmišljanja,

Nešto više od 40 godina kasnije, očito je da neretvanski studenti pokazuju da su skupina mladih i obrazovanih ljudi koji će imati pravo na riječ i lokalnu akciju, te time biti jedan od ključnih elemenata za razvoj doine Neretve.

Ostaje samo za vidjeti da li će lokalne vlasti doline Neretve i Dubrovačko-neretvanske županije biti potpora mladoj inteligenciji i poticati njeno slobodumlje još uvijek bez ograničenja politikanstva, ili će dolina Neretve jednog dana žudjeti za svojim "proljećem".


Post je objavljen 07.08.2013. u 13:19 sati.