Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Maštovitost Američke policije?

Koliko je Amerika (SAD) policijska država, dovoljno govore sve češći slučajevi u kojima američka policija maltretira i hapsi fotografe koji ih snimaju, pod apsurdnim optužbama.

Da stvar bude još više tragikomična, čak se i tužitelji trude izmišljati nove razloge i optužbe kojima bi mogli tlačiti fotografe, iako fotografiranje samo po sebi na javnim površinama nije ilegalno.

Uglavnom postoji nekoliko obrazaca koji se učestalo javljaju, kad dođe do susreta američke policije i fotografa koji ih snimaju:

Prvi je taj da policija tvrdi kako je snimanje zabranjeno i pri tome namjerno svojim agresivnim nastupom pokušava eskalirti sukob, da bi nakon toga uhitila osobu (fotografa ili snimatelja) pod optužbom za "napad" na policiju, "ometanje" policije, odupiranje uhićenju ili nešto tome slično. Tu fotografe na sudu najčešće spašavaju njihove vlastite video snimke, ako ih policija ne izbriše nakon uhićenja (što je ilegalno, jer s eradi o uništavanju dokaza) ili snimke drugih ljudi koji se zateknu u blizini pa to snime.

Drugi je taj da su maštoviti policajci i tužitelji, jedno vrijeme pokušavali čak kačiti fotografima optužbe za "prisluškivanlje" (tajno snimanje, a koje je ilegalno). Na svu sreću, velika većina ovakvih optužbi je na sudu odmah bivala odbačena zbog činjenice da snimanje na javnom mjestu ne može biti ilegalno.

Treća stvar koja je u zadnje vrijeme počela dobivati maha je ta da su policajci počeli hapsiti fotografe zbog "skitnje" (ono što se u americi zove "loitering"; boravljenje na javnom mjestu "bez neke svrhe" ili "lutanje bez cilja").

Evo samo nekoliko friških slučajeva iz Amerike, kako prenosi PINAC blog:

Milwaukee Cop Threatens to Arrest Citizen Video Recording for Loitering

Illinois Police Still Arresting Citizens who Record them on Eavesdropping Charges



Post je objavljen 02.02.2013. u 04:31 sati.