Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Slike iz Auschwitza

Datum oslobođenja logora Auschwitz, 27.1., širom svijeta se obilježava kao dan sjećanja na žrtve holokausta.

Iako gotovo svi znaju koliko je u njemačkim logorima za vrijeme drugog svjetskog rata pobijeno ljudi (oko 6 milijuna židova, 2 milijuna roma itd...), zasigurno je mnogima nepoznat detalj vezan za fotografije koje su za vrijeme drugog svjetskog rata nastale u logoru Auschwitz.


(creative commons, izvor: wikipedia)

Veliku većinu fotografija nastalih u Auschwitzu snimio je za vrijeme svojeg zarobljeništva Wilhelm Brasse (3.12.1917 – 23.10.2012).

Brasse je prije rata izučio fotografski zanat. U Auschwitzu je završio zbog odbijanja iskazivanja lojalnosti Hitleru, te pokušaja bijega iz zemlje kako bi izbjegao novačenje u njemačku vojsku. Nakon zarobljavanja i uspješnog testiranja fotografskih sposobnosti, te činjenice da je znao govoriti njemački jezik, dobio je od logorske uprave zadatak snimati rad zarobljenika, medicinske eksperimente (pod paskom doktora Mengelea) i identifikacijske fotografije zarobljenika.


(public domain)

Procjenjuje se da je Brasse za vrijeme boravka u logoru Auschwitz (1940.-1945. godine) snimio između 40 i 50 tisuća fotografija, prije nego što je prebačen u drugi logor.

Nakon završetka rata i oslobođenja iz zarobljeništva, zbog traumatičnih iskustava iz logora koja su ga proganjala do smrti, nikad više nije fotografirao.

The photographer at Auschwitz

O njegovom životu i radu nedavno je snimljen i dokumentarni film "Portrecista" (Portretist).

Usput, za sve one koje žele vidjeti kako su izgledali njemački koncentracijski logori nakon oslobođenja, te ono što je u njima pronađeno:
[UPOZORENJE! Neke fotografije nisu za ljude slabog želuca, srca ili živaca!]
World War II: The Holocaust

Na kraju, ulomci iz filma "Holocaust: A Music Memorial Film":



[preporučeno gledati u punoj veličini, obavezno upaliti zvučnike]


Post je objavljen 23.01.2013. u 00:01 sati.