Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

101 Parliament Show

U jučerašnjoj emisiji "Parliament show" emitiranoj na Radiju 101 (101.0 MHz), između ostaloga postavljeno je od strane više ljudi i pitanje o tome tko određuje uvjete snimanja na gradskim javnim površinama?

Ekipa emisije parliament show je postavila pitanje mjerodavnima, te su dobiveni i odgovori.

Transkript tog dijela emisije:

(...)

VODITELJICA:
Javilo nam se više vas s pitanjem o uvjetima snimanja na Jarunu, Bundeku, Maksimiru i na Medvednici. Zanima vas nekoliko stvari: Zašto se mora tražit dozvola, zašto čuvari pretpostavljaju da je svatko s boljom opremom profi igrač koji će prodati fotke, te što ako fotku snimljenu za svoju dušu i zaokačenu... zakvačenu na "Fejs" netko zapazi i poželi je od vas otkupiti. Najprije Jarun i Bundek, glasnogovornica upravljanja sportskim objektima Andrea Šimag.

ANDREA ŠIMAG:
Zbog veklikog broja pritužbi roditelja, ali i ostalih korisnika zaštitarima i na Jarunu i na Bundeku , a posebno za vrijeme trajanja kupališne sezone, gdje roditelji navode da pojedini drugi korisnici fotografiraju ljude. a samim time i njihovu djecu, odlučeno je da se od podružnice zatraži odobrenje, dakle kako bi se izbjegle eventualne zloupotrebe fotografiranja i snimanja, a samim time i naši zaštitari imali bi nadzor i kontrolu u slučaju primjedbi korisnika.

VODITELJICA:
Isto tako podružnica ima evidenciju tko gdje snima. Nikoga još nisu odbili, a postupak odobrenja traje dva-tri dana. Ako netko poželi prodati nešto što je snimio za svoju dušu, prije prodaje bi trebao kontaktirati podružnicu.

Ravnatelj parka Maksimir Saša Banić odgovara da postupaju po dva zakona, od kojih je jedan zakon o zaštiti prirode.

SAŠA BANIĆ:
Zakon o zaštiti prirode propisuje u članku 70.a da je snimanje i fotografiranje u komercijalne svrhe dopušteno, ali uz dopuštenje ministarstva ili upravnog tijela koje upravlja parkom. Pošto smo mi ti koji upravljamo parkom, onda možemo.. ovaj.. kontrolirat odnosno davati odobrenja za snimanje i ftografiranje, al u komercijalne svrhe. Naglašavam komercijalne svrhe.

Znači, vi kao posjetioc parka, danas, sutra, bilo kad možete doć, snimati, slikati za svoje privatne svrhe , znači nitko vas neće pitati ništa za to. ALi ako dođe ekipa od sedam kamiona... recimo snimanje TV reklame... e, to je komercijala čista, to se onda i naplaćuje i izdaje se posebno odobrenje.

VODITELJICA:
Eventualnu prodaju privatnih fotki ne mogu nadzirati, ali ne prave probleme niti građanima s boljom foto-opremom.

SAŠA BANIĆ:
Nikakve. Nitko vam sigurno neće pravit probleme. Može vas zaustavit zaštitar - došli ste sa šest kamera - i pitat vas, ovaj, u koje svrhe snimate, vi ćete reć "privatne", i sve OK.

VODITELJICA:
Glavni nadzornik parka prirode Medvednica, Nenad Strukan.

NENAD STRUKAN:
Ne postoji zabrana fotografiranja, kad govorim o parku prirode Medvednica, ali postoji naplata kad se radi o fotografiranju ili snimanju u komercijalne svrhe. Moramo ipak ponoviti, dakle naknada postoji koja je određena cjenikom upravnog vijeća, a sredstva su namijenjena za zaštitu prirode. Onaj dio pitanja koji se odnosio na procjenu rada i zaštitara, tko određuje kako će se nešto raditi, moram priznati da ne razumijem kakvi su to razni zaštitari, to se može raditi o nekakvoj fizičkoj i tehničkoj zaštiti, mi provodimo zaštitu prirode isključivo temeljem zakona o zaštiti prirode.

VODITELJICA:
Edukacija, informiranje, dokumentaristika, nikad se ne naplaćuju, ali komercijalna snimanja da.

NENAD STRUKAN:
Moram vam reći naša iskustva su slijedeća, da oni koji već dugo godina se pojavljuju kao korisnici ovih prostora, za snimanje njih ili fotografiranje u komercijalne svrhe, da kod njih nikad nije bilo problema, dapače, shvatili su u čemu je namjena ili poanta tog.. ovoga plaćanje te naknade. Normalno ako će netko staviti neke materijale kasnije u javnost za komercijalne svrhe, da to podliježe naplati ; vas nepoznavanje zakona, odnosno nikog od nas nepoznavanje nekog do zakona ne amnestira od potencijalne krivnje.

VODITELJICA:
A slijedeća tema... (...)


Post je objavljen 25.12.2012. u 11:30 sati.