Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

LONČAREV NAJLOŠIJI POSLOVNI POTEZ

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


LONČAREV NAJLOŠIJI POSLOVNI POTEZ

To što su radnici bez plaće i tumaraju po ulicama je Lončarev najlošiji poslovni potez, a ne što mu je banka uzela kuću


Kuća Splitske banke u Poličniku

U Zadarskom listu 1. 08. 2013. godine objavljen je članak pod naslovom Lončar zbog starog kredita ostao bez obiteljske kuće, u kojem Željko Lončar, predsjednik Skupštine Zadarske županije navodi da je svoj poslovno loš potez platio sam vlastitom obiteljskom kućom iz razloga što mu je banka uzela obiteljsku kuću u Poličniku.

Radilo se o biznisu s Vinilplastikom gdje je Lončar 1997. godine kupio 7,5 posto dionica te nekada snažne i vrijedne zadarske tvrtke. Vrijednost dionica koju je trebao isplatiti bila je 810 tisuća kuna, a do 2000. godine Lončar je otplatio ukupno 570 tisuća kuna. Za otplatu kredita ostalo je, dakle, 240 tisuća kuna. Godine 2001. Vinilplastika odlazi u stečaj i Lončar gubi svoje dionice, a budući da Splitskoj banci nije otplaćivao kredit, banka je aktivirala svoje fiducijarno pravo i preuzela njegovu obiteljsku kuću u mjestu Poličnik.

Lončar navedenim informacijama nastoji prikriti uništenje Vinilplastike Zadar koja je s organizacijskim jedinicama zapošljavala 1285 radnika. Isti je bio direktor Vinilplastike, od 5. srpnja 1996. do 11. kolovoza 2000. godine te je svojim neznanjem, neradom, neodgovornošću i nesposobnošću doveo istu u stečaj. Kao direktor bio je odgovoran i prema vlasnicima i prema radnicima. Vlasnicima je odgovoran za imovinu, a radnicima za osiguranje životne egzistencije.

Osim što je obnašao funkciju direktora Lončar je bio i predsjednik nadzornog odbora Vinilplastike, od 15. prosinca 1995. do 5. srpnja 1996. i od 11. kolovoza 2000. do 22. travnja 2002.

Državni ured za reviziju utvrdio je da postupci pretvorbe i privatizacije bivšeg društvenog poduzeća Vinilplastika, Zadar, nisu obavljeni u potpunosti u skladu sa zakonskim odredbama.

Isti nije samokritičan i nema srama, a niti znanja da bi sagledao štetu koju je napravio dok je obnašao funkciju direktora i predsjednika nadzornog odbora poduzeća Vinilplastika.

Za vrijema Lončareva mandata radnici Vinilplastike su ostali bez posla, koje sada svojim pričama preko novina ponižava i ismijava, dok sada nezaposleni i bez plaće tumaraju po ulicama. To što su radnici bez plaće i tumaraju po ulicama je Lončarev najlošiji poslovni potez, a ne što mu je banka uzela kuću.


U Zadru, 3. kolovoza 2013. godine



Predsjednik podružnice SHZ-a Zadar
mr.sc. Miljenko Marić



Post je objavljen 03.08.2013. u 13:00 sati.