Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cudnoredje

Marketing

INTERVJU - 24 SATA (Igor Vikić)

Pitanja: Igor Vikić
Odgovori: Ognjen Bašić

1. Od kud ljubav prema glazbi?

Nemam ljubavi prema glazbi, ali ona iz nekog razloga voli mene. U životu sam joj pokušao par puta pobjeći, sakriti se, ali uvijek me našla. U jednom trenutku me je otela i više me ne pušta. Pa mi ne preostaje drugo nego da udovoljim svakoj njenoj želji u nadi da mi neće propasti egzistencija. I esencija.

2. Shvaćaš li ozbiljno poziv i što si spreman učiniti da uspiješ?

Shvaćam ga ozbiljno do te mjere da sam odustao od visokog obrazovanja, koje me navodno vodilo u svijetlu budućnost, kako bi si ostavio vremena da se zajebavam s muzikom. Ako je uspjeh moći živjeti od glazbe kakvu osjećam da moram stvarati, a ne od one koju nam podmeću, onda ću učiniti svašta čudnorednog da ljudima podmetnem svoju muziku.

3. Otkud ti inspiracija?

Kad me pukne inspiracija, onda sam kao lopta – okrugao, pa nikad ne znam gdje ću završiti i što ću putem pobrati. Zato je stvaralaštvo uzbudljiva avantura, ultimativno bestjelesno putovanje. Npr. za pjesmu „Hvala od srca“ nisam morao izmišljati tekst, nego sam ga sastavio od obavijesti i upozorenja koje su stanari zagrebačkih zgrada i njihovi predstavnici kačili po stubištima, a koje trgam dok zarađujem dijeleći letke po haustorima.

4. Koji glazbeni žanr zastupaš i koliko šaraš po ostalima?

Nisu glazbeni žanrovi političke stranke da bi u njihovo ime nekog „zastupao“. Muzikom zastupam sebe, a žanrovi mi tu dođu kao puko sredstvo. Šaram po svim žanrovima koji mi dođu pod ruku. Jedino sa žanrovima možeš šarat do mile volje, a da te ne proglase kurvom.

Ali ako baš inzistiraš na nomenklaturi, svrstat ću se u tragikomediju. Ona je rubno područje baš kao i Čudnoređe. U njoj je mutna granica između smijeha i plača, satire i drame, arta i kiča, ludosti i mudrosti, ogorčenosti i cinizma, erosa i thanatosa.

5. Što daješ na nastupima?

Ponekad dajem publici banane da mašu njima dok sviram pjesmu „Ti si u banani“. Ali uvijek u potpunosti dajem sebe, svoju istinu. Jer bilo bi jadno da se polovično angažiram u onome što znam raditi najbolje.


6. U budućnosti se vidiš…?

Kako da ne. Kristalna kugla mi je druga specijalnost. Ali, to je vrlo povjerljiv i opasan zanat. Zato ne smijem otkriti gdje se vidim.


Post je objavljen 01.08.2013. u 18:24 sati.