Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iznajmljivanjestanova

Marketing

Turizam bi trebao biti više od ležanja na plaži

Hrvatski turizam mora doživjeti potpuni otklon od sadašnjeg koncepta plaža, more i sunce te bi on trebao biti mnogo više od ležanja na plaži. Takvi tonovi stižu s jučerašnjeg Croatia Business Opena, konferencije na kojoj je predstavljena Strategija razvoja turizma RH do 2020. godine. Taj jednodnevni skup, u organizaciji Zagrebačke banke i Istarske županije, održan je ne slučajno u Umagu, jer on je ovog tjedna i u središtu međunarodne sportske pozornosti, upravo zbog održavanja ATP teniskog turnira. No i nazočnost najviših predstavnika vlasti dala je na vrijednosti tog okupljanja.
Zoran Milanović, premijer RH, istaknuo je da nam nije primarni cilj biti turistički zatrpani dva mjeseca, nego je cilj sezonu produžiti maksimalno moguće. Stoga je poruka za ministra turizma neka se ne opterećuje brojem turista, ili pak brojem prometnih nezgoda u turističkoj sezoni, naglasio je premijer. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, pak ističe da se naš gospodarski oporavak ne može bazirati samo na turizmu. Zauzima se stoga da se nađe rješenje za nedefinirani pojam turističkog zemljišta, ali i osmišljavanje zakonodavnog okvira rješavanja problema imovinsko-pravnih odnosa nad zapuštenim nekretninama, koje nerijetko nagrđuju izgled turističkih mjesta.
Darko Lorencin, ministar turizma, kao središnji prezentator, u prvi plan strategije stavlja - investicije. Prije svega cilj nam je sa sadašnje 34. pozicije ući u krug od 20 vodećih turističkih destinacija u svijetu. Za to su nam potrebne investicije u visini novih sedam milijardi eura, a prvenstveni cilj je sadašnji 13-postotni udjel hotelskih ležaja (od ukupnog broja ležaja, a u kojem dominira privatni smještaj) povećati na 18 posto. Do toga bi nas trebao voditi razvoj ljudskih potencijala u turizmu, ali i preustroj sustava Hrvatske turističke zajednice, naglasio je Lorencin. Investicije u turizmu, zaključio je, u konačnici bi dovele i do novih radnih mjesta, dakle zapošljavanja nekretnine


Post je objavljen 29.07.2013. u 14:49 sati.