Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sapienti-sat

Marketing

Umjetnost i šund

Možda se ova razlika opće podrazumijeva i izlišno je o tome govoriti? Nisam siguran. Ovo bi mogla biti jedna od tema o kojoj prividno svi znaju sve. Pravo stanje je vjerojatno nešto drugačije.

Što je esencijalna razlika koja odvaja umjetnost od šunda?

Umjetnost opisuje život, istinu, stvarnost. Šund je maštarija bez smisla i značenja, pusta fikcija, mjehurić od sapunice.

Umjetnost ima poruku o svijetu i životu, sadrži uputu, iskustvo, univerzalno značenje. Šund privuče nakratko, osvoji popularnošću ali je otrovna izmišljotina za kojom se naivni povode i uzimaju za referencu, vodilju, načelo i stvarnost. Nakon spoznaje zablude i suočenja s istinom gorke suze razočaranja zorno dočaravaju ovu suštinsku razliku.

Ne radi se o tome da je umjetnost dokumentarna ili dosadna. Dapače - simbolički alegorijski i preneseno može se nerijetko reći više, snažnije, dojmljivije. Umjetnost se dotiče NARAVI čovjeka, istinske ljudskosti, ne laže i ne pretvara se. Čovječnost je univerzalna, neovisna kako o kulturi tako niti o dobu, svevremenska i bezvremenska, opća. Neopterećena je banalnostima, ona je egzistencija sama po sebi, bit i duh života.

Umjetnost je duboka i trajna, šund je plitak i brzo sagori. Treba li vremena da se umjetnost prepozna? Ne jer dubina se osjeti odmah. Umjetnost izvire i obraća se ljudskom duhu, dok je šund pokrenut iz emocija i cilja na uzbibavanje emocija publike, što nerijetko može ostaviti snažan dojam protresti i dobrano uzdrmati- no to mu ne daje vrijednost, šund ostaje šund, kič, sapunica i jeftina ispraznost. Nedavni novinski članak koji je prenosio koncert jednog šund pjevača nosi naslov 'Dvorana puna emocija'. Sasma logično ako mene pitate.

Osim EQ sve važniji danas postaje SQ a to je duhovna ili spiritualna inteligencija. Nije uvijek lako razdvojiti ovo dvoje, tako i šund može nalikovati umjetnosti. U biti umjetnost je red, a šund kaos. Umjetnost je ono što je pravo dakle vodi k cilju kao Crvenkapicin put k baki, a šund je zabluda, lutanje, izlaganje opasnosti i dovođenje cilja u pitanje radi privremenog, trenutnog zadovoljstva. Život sam - to je ono ispravno, a ne stranputica. Moral kao kičma života jest ustrajnost i neodustajanje, usmjerenost prema cilju.

Umjetnost na suptilni način skriva i otkriva život i svijet, dok ga šund svojim imitiranjem zaklanja, izvrće i stvara lažni privid.


-ovim člankom otvorio novi blog (5+ tjedana Zoloft 50mg)



Post je objavljen 01.05.2013. u 10:46 sati.