Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iznajmljivanjestanova

Marketing

Za neke se isporuke od 1. srpnja porezna obveza prenosi na kupca iako on ima sjedište u Hrvatskoj. Riječ je o potpuno novom institutu prijenosa porezne obveze na kupca određenih dobara i usluga uređenom čl. 75. st. 3. novog Zakona o porezu na dodanu vrije

Za neke se isporuke od 1. srpnja porezna obveza prenosi na kupca iako on ima sjedište u Hrvatskoj. Riječ je o potpuno novom institutu prijenosa porezne obveze na kupca određenih dobara i usluga uređenom čl. 75. st. 3. novog Zakona o porezu na dodanu vrijednost koji je stupio na snagu 1. srpnja.
Temeljno je pravilo u tuzemnom prometu da isporučitelj (prodavatelj) koji domaćem kupcu (stjecatelju) isporučuje dobra i usluge oporezive PDV-om na izlaznom računu zaračunava porez. No od 1. srpnja 2013. za isporuke određenih dobara i usluga ne primjenjuje se to opće pravilo, već isporučitelj prenosi poreznu obvezu na svoga kupca ako je on obveznik PDV-a.
Prijenos porezne obveze propisan je kao obvezan za građevinske usluge koje obuhvaćaju gradnju, rekonstrukciju, održavanje i uklanjanje građevina te čišćenje, zatim za isporuku rabljenog materijala, industrijskog, neindustrijskog i reciklažnog otpada, stakleničkih plinova te u određenim slučajevima i isporuku nekretnina (npr. kod prodaje nekretnina u ovršnom postupku).
Obrtnik na kojega je prenesena porezna obveza za isporuke koje su njemu obavljene sam obračunava PDV i također ga u istom obračunskom razdoblju iskazuje kao pretporez, iako inače svoje porezne obveze podmiruje prema načelu naplaćenih odnosno plaćenih računa i za njega je obveza i pretporez samo obračunska kategorija, bez novčanog toka. Isporučitelj i stjecatelj dobara i usluga za koje je prema čl. 75. st. 3. Zakona propisan prijenos porezne obveze dužni su o izdanim odnosno primljenim računima voditi posebne evidencije.
U obrascu PDV-a koji se dostavlja Poreznoj upravi za te su isporuke predviđene zasebne rubrike, tako da porezno tijelo može i izravno i u povezanom poreznom nadzoru detaljno kontrolirati obavljene isporuke i porezne obveze. Opisane novosti u načinu obračunavanja i plaćanja PDV-a osobito će utjecati na sadržaj budućih ugovora o gradnji i održavanju građevinskih objekata koje sklapaju međusobno porezni obveznici, a dijelom i na sadržaj ponudbene dokumentacije u postupcima javne nabave prodaja stanova Zagreb

Post je objavljen 25.07.2013. u 14:42 sati.