Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Prvi put u Hrvatskoj: Opća skupština dominikanaca

Opća skupština Dominikanskog reda započinje s radom u ponedjeljak, 22. srpnja, koja će se do 8. kolovoza održavati u Trogiru, rodnome gradu prvoga hrvatskog blaženika Augustina Kažotića, u sklopu pripreme za proslavu 800. obljetnice potvrde Reda. Okupit će stotinjak dominikanaca iz čitavoga svijeta, sa svih kontinenata.

Opća skupština Reda propovjednika počinje na blagdan svete Marija Magdalene, suzaštitnice Reda, 22. srpnja misom i zazivom Duha Svetoga, koju u istoj crkvi predslavi Učitelj Reda propovjednika fr. Bruno Cadore, u koncelebraciji dvojice svojih predšnika fr. Timothyja Radcliffa i Carlosa A. Coste. Opća skupština Reda završava proslavom sv. Dominika 8. kolovoza u samostanskoj crkvi u Splitu, prenosi www.dominikanci.hr.

U pismu upućenom braći u Provinciji, provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. fr. Anto Gavrić ističe da je to povijesni događaj ne samo za hrvatske dominikance, nego i za Hrvatsku, jer se Opća skupština u 800 godina povijesti Reda prvi puta održava u Hrvatskoj. Pokrenut je i portal na četiri jezika, engleskom, francuskom, španjolskom i hrvatskom: http://trogir.op.org.

Skupština u Trogiru nastavit će promišljati o obnovi i restrukturiranju Reda na temelju odluka i smjernica Opće skupštine u Rimu 2010. Osam povjerenstava određuju okosnice rada braće na Skupštini: Jubilej 2016. i obnova Reda, Konstitucije Reda, propovijedanje, formacija, studij, zajednički život, uprava i restrukturiranje Reda te ekonomija.

Radni dio Skupštine odvijat će se uglavnom u dvorani hotela Sveti Križ na Čiovu, a liturgijska slavlja u samostanskoj crkvi Sv. Križa nasuprot hotelu. U sklopu Skupštine predviđeno je i nekoliko događaja izvan mjesta održavanja Skupštine.

U nedjelju 28. srpnja sudionici će poći na slapove Krke te posjetiti franjevački samostan na Visovcu i zatim šibenskog biskupa Antu Ivasa koji će u 18 sati u šibenskoj katedrali primiti sve sudionike Skupštine. Tom prigodom definitori će susresti i dominikanke Kongregacije Svetih Anđela čuvara koje žive i rade u Šibeniku.

U Trogiru će 3. kolovoza svečano proslaviti blagdan bl. Augustina Kažotića. Euharistijsko slavlje ispred samostana Sv. Dominika i uz kip Blaženika, u 18.30 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, uz koncelebraciju predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića te drugih biskupa.

Provincijal Gavrić izražava nadu da će to biti snažan poticaj za završetak kauze kanonizacije Augustina Kažotića. Sjetit će se tom prigodom i dubrovačkoga dominikanca fr. Dominika Barača, kojega su komunisti 17. studenoga 1945. u 33. godini života strijeljali na groblju u Trogiru. Provincija nastavlja prikupljati dokumentaciju za pokretanje postupka za njegovo proglašenje blaženim.

Skupština će završiti proslavom svetkovine utemeljitelja, svetog Dominika, 8. kolovoza, u samostanskoj crkvi u Splitu. Svečano euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodit će nadbiskup Barišić, a propovijedat će fr. Bruno Cadore. Tom prigodom trojica braće, od kojih dvojica iz Hrvatske dominikanske provincije, položit će zavjete u ruke Učitelja Reda.

Izvor: IKA

Post je objavljen 23.07.2013. u 12:39 sati.