Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

TERORISTIČKI NAPAD NA MJESTO PROVIĆ – ZATROVANI IZVORI VODE

TERORISTIČKI NAPAD NA MJESTO PROVIĆ – ZATROVANI IZVORI VODE

ZATROVANA IM VODA

Mještani Provića: Napali su nas teroristi!


Da se to izgoreno motorno ulje izlilo u more, svi bi se već digli na noge. A nitko se ne diže zbog nas. Tri dana već nema vode ni za nas, a ni za stoku, koja će nam uginuti’, kažu mještani

- Ovo je teroristički napad na naše mjesto. Voda nam je zatrovana i sada se možemo samo zapitati što nas još čeka. Pomoć ne stiže, a vode nemamo - ogorčeno će Ljubo Kardum, jedan od stotinjak mještana Provića koji su se digli na noge nakon što im je netko zatrovao izvore. Kada su shvatili da, umjesto čiste vode, iz dvaju izvora iz kojih se napaja cijelo mjesto teče motorno ulje, šokirali su se, a na mjesto događaja izišla je i benkovačka policija.

-Čak 28 obitelji je tri dana bez pitke vode koja nam je nasušno potrebna. Samo neke obitelji imaju gusterne, a vodovodnu mrežu nismo nikada imali - navodi Kardum.

Iako je, kaže, policija na mjestu događaja obavila očevid, do danas nitko nije reagirao niti im je uputio pomoć.

- Nismo divljaci, nego ljudi kojima je potrebna voda. Da se to izgoreno motorno ulje izlilo u more, svi bi se već digli na noge. A nitko se ne diže zbog nas.

Pronađena i kanta

- Vode nema ni za nas, a ni za stoku, koja će nam uginuti. Ne znamo zbog čega nitko ne reagira, a u blizini bunara je pronađena kanta iz koje je izliveno ulje. Policija je kantu fotografirala, ali je nije izuzela - dodaje Miro Klarić.

Iako iz policije službenih informacija o počinitelju, kao i motivima ovog incidenta, još nema, u mještane Provića uvukao se strah da je to netko namjerno učinio.

- Ili je to netko učinio namjerno iz nekih samo njemu poznatih razloga ili je to napravila umno poremećena osoba. Možda je upravo ta osoba u našem susjedstvu i možda će opet učiniti isto. U ljude se uvukao strah i iako u obližnjem Vukšiću postoji bunar gdje možemo uzimati vodu, nitko to ne želi jer postoji strah da je i tamo voda zatrovana navodi Kardum, dodajući kako je jedino što im preostaje čekati da im netko pošalje cisternu s vodom, što je jučer obećao gradonačelnik Benkovca Branko Kutija.

-Tek danas smo informirani o cijelom slučaju i na teren je odmah upućen komunalni redar. Ako bude potrebno, angažirat ćemo vatrogasce, a u komunalnom pogonu imamo cisternu koju možemo odmah uputiti u Proviće SEnD kazao je Kutija.

Policija: Utvrđujemo okolnosti

Dok ogorčeni mještani tri dana bez vode čekaju pomoć, policija još istražuje tko je zagadio izvore vode u Provićima. SEnD Radimo na utvrđivanju svih okolnosti ovog incidenta. Zasad se još utvrđuje što je izliveno i na koji način izliveno i tek kada završi kriminalistička obrada, znat će se sve okolnosti, kao i kvalifikacija ovog događaja kazao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije.

Slobodna Dalmacija, 23.7.2013.g.
BOŽANA SVILIČIĆ



Post je objavljen 23.07.2013. u 11:08 sati.