Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineporec

Marketing

Za 20.000 POS-ovih stanova prijavilo se 38 kupaca

U okviru Vladine akcije poticanja prodaje dvadesetak tisuća novoizgrađenih praznih stanova što je krenula krajem svibnja pod nazivom POS Plus, do sada je od države zatraženo sufinanciranje za kupnju svega 38 stanova.
Od toga je, kako doznajemo u državnoj Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) preko koje ide sufinanciranje kupnje stana u POS Plusu, odobreno pet zahtjeva u ukupnom iznosu državnog poticaja od 79.500 eura.
Od 38 zahtjeva za zajam javnih sredstava, u ukupnom iznosu od 563 tisuća eura, pet je odobreno, jedan je odbijen, a za 32 je zatražena dopuna dokumentacije-tvrde u kabinetu Slavka Čukelja, direktora APN-a.
Građani koji žele kupnju stana kroz taj program APN-u se obraćaju tek kada pronađu željenu nekretninu i uđu u postupak odobrenja kredita kod neke od poslovnih banaka koja ima ugovor s APN-om, a to su sve važnije domaće banke. Nakon što APN odobri sufinanciranje, banka odobrava kredit i kreće isplata prodavatelja stana.
Država je davanje zajmova u POS Plusu ograničila na iznos od 200 eura po kvadratu kupljenog stana, te na 15 posto ukupne cijene stana. Ograničenje je i cijena od 1400 eura po četvornome metru, što znači da kupnja stana skupljeg od potonjeg iznosa ne može biti poticana od strane države.
Iznenađuje me tako mali broj podnesenih zahtjeva, ali mislim da ne upućuje na to da je interes građana mali - ocjenjuje za Slobodnu Zvonko Kotarac, vlasnik splitskog Dalkoninga. Program je dobro osmišljen i povoljan za kupce stanova, smatra Kotarac, barem u dijelu koji se odnosi na udio države prodaja stanova Zagreb





Post je objavljen 17.07.2013. u 15:39 sati.