Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Novosti iz Taizéa

Taizé: Na brežuljku je sve spremno za velike ljetne gužve!
SAD: nevjerojatna etapa Hodočašća povjerenja na Zemlji
Brazil: Taizé na Svjetskom danu mladih u Rio de Janeiru
Norveška: »U Kristu smo istinski jedno«
Poljska/Grębocin: »pravi znak obitelji«
Taizé: online prodaja proizvoda iz radionica
Dnevnik
Molitva
Taizé: Na brežuljku je sve spremno za velike ljetne gužve!

Ovih dana počinju tjedni s najvećim brojem mladih u godini. U lipnju se volonteri koji dulje borave u Taizéu pripremaju za ovo ljeto. U posljednjih nekoliko tjedana mladi su Šveđani bili najbrojniji. Počevši s Afrikancima, volonteri s različitih kontinenata sada svake subote vode radionice na kojima predstavljaju svoje zemlje. Jedna je skupina iz Bjelorusije došla s dvojicom pravoslavnih svećenika, a uz pjesme iz svoje zemlje govorili su o svojem životu.

Taizé je posjetio i odbor Protestantske federacije Francuske sa svojim predsjednikom, pastorom Claudeom Batyjem. Između ostalog, sastali su se s prisutnim pastorima iz drugih zemalja: iz Švedske, Njemačke, Engleske, ali također i iz Koreje, Tajvana, SAD-a... Katolički biskup iz Burundija došao je na nekoliko dana u Taizé.

SAD: nevjerojatna etapa na Hodočašću povjerenja na Zemlji

Kako nas mogu primiti oni koji nam se čine toliko drugačijima od nas, kako bismo stvorili prijateljske veze i solidarnost, čak i kad je prošlost obilježena izrabljivanjem, nasiljem i nepovjerenjem? Kako bismo našli odgovor na ovo pitanje, proživjeli smo nevjerojatnu etapu na Hodočašću povjerenja, održanu od 24. do 27. svibnja na platou Red Shirt u rezarvatu Lakota Indijanaca u Pine Ridgeu, u Južnoj Dakoti (SAD). Vikend je okupio više od 500 hodočasnika iz cijele Sjeverne Amerike i šire, npr. iz Finske, Njemačke, Francuske i Austrije, a pridružilo mu se mnogo Indijanaca i drugih stanovnika regije. Svih sedam rezervata u državi Južnoj Dakoti bilo je zastupljeno. »Nismo došli kako bismo prenijeli poruku ili vam davali savjete. Želimo s vama podijeliti naše darove i poslušati vaše riječi«, rekao je brat Alois.

Brazil: Taizé na Svjetskom danu mladih u Rio de Janeiru

Tijekom Svjetskog dana mladih u Rio de Janeiru, kao i prethodnih godina, braća Zajednice, zajedno s bratom Aloisom, održat će od utorka do petka, 23. do 26. srpnja, zajedničke molitve i ponuditi mogućnost razgovora tijekom poslijepodneva u velikoj središnjoj crkvi »Candelaria«. Sudjelovat će sa svim hodočasnicima u subotu u večernjem bdjenju u Guaratibi, kao i u završnoj Euharistiji u nedjelju ujutro. Osim toga, braća su pozvana na nekoliko molitava na raznim mjestima u Riju i okolici.

Norveška: »U Kristu smo istinski jedno«

U Norveškoj, susret održan u biskupiji Bjřrgvin, okupio je mlade od 15 do 35 godina zajedno s jednim bratom iz Taizéa i dva volontera koji su posjetili škole i župe tijekom prethodnih dana, te vodili nekoliko drugih susreta gdje su govorili o životu u Taizéu. Ekumenska pripremna skupina, koja se sastojala od protestanata i katolika, pomogla je produbljivati zajedništvo između različitih župa na području Bergena.

Poljska/Grebocin: »Pravi znak obitelji«

Krajem prošlog svibnja, u Grębocinu blizu Toruna, mnogi su mladi Poljaci mogli sudjelovati u novoj etapi Hodočašća povjerenja. S jednim bratom iz Taizéa i sestrama uršulinkama podijelili su svoja iskustva vjere. Tema susreta je »Uzdati se u Boga«. Jedan mladić koji je sudjelovao u susretu, Artur, dijeli svoje iskustvo: »Naši su domaćini pripremili susret i unaprijed su razmišljali o svemu: čim smo stigli, odmah smo bili dirnuti gostoljubivošću stanovnika Grębocina. Oni su nam bez oklijevanja otvorili svoje domove. Ono što nas se najviše dojmilo jest jedinstvo zajednice, istinski znak pripadnosti jednoj obitelji. "

Taizé: online prodaja proizvoda iz radionica

»Poziv naše zajednice obvezao nas je da živimo od svog vlastitog rada, ne prihvaćajući darove, nasljedstva ili poklone, ništa, apsolutno ništa. Odvažnost da živimo bez posjeda, bez straha od mogućeg siromaštva, daje mirnu snagu.« (Izvori Taizéa). Braća žive samo od onoga što sami proizvedu u radionicama Taizéa: keramiku, emajl na bakru, knjige, video zapise, pjesmarice i druge predmete. Njihov je rad izložen i prodaje se u Taizéu u izložbenom prostoru. Novi dio web stranice Taizé namijenjen je online prodaji nekih od tih proizvoda.

Molitva

Isuse Kriste, ti nam šalješ Duha Svetoga koji nas uči ustrajnosti da dan za danom činimo dobro. Prisutnošću Duha Božje je Kraljevstvo već među nama. Duh Sveti nam daje tvoj mir koji želimo prenijeti onima koje nam ti povjeravaš.

Post je objavljen 17.07.2013. u 11:52 sati.