Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

80 GODINA OD DOLASKA JEDRENJAKA „JADRAN“ U TIVAT

Tivat 16. srpanj 2013. (Radio Dux) - Juče se navršilo tačno 80 godina od dana kada je tada potpuno novi školski brod Kraljevske mornarice Jugoslavije – jedrenjak „Jadran" uplovio u Tivat kao svoju prvu luku u domovini.

Naime, 16.srpnja 1933 „Jadran" , pod zapovjedništvom kapetana korvete Nikole Krizomalija, završavao je pred Bokom, 20-to dnevno putovanje dugo 3.100 milja iz Njemačke gdje je izgradje, do Jugoslavije gdje je trebao preuzeti ulogu školskog broda ratne mornarice.

U Boki gdje je bila glavna baza Kraljevske mornarice Jugoslavije, brodu je priredjen svečani doček u kome su učestvovali hidroavioni Pomorskog vazduhoplovstva Jugoslavije, ratni brodovi, civilna plovila i mještani. Na gatu 1 Arsenala u Tivtu gdje je „Jadran" pristao, novi jedrenjak dočekale su dvije muzike- Glazbeno-prosvjetno društvo „Tivat" i Vojna muzika bokeljskog garnizona, te komandant Pomorske obalske komande, kontradamiral Marjan Polić, komandant Arsenala, kapetan bojnog broda Rikard Kubin, načelnik Općine Tivat Antun Vuksanović, čitav Mjesni odbor „Jadranske straže" i lokalno Sokolsko društvo.

Toga dana stvorila se jedinstvena veza izmedju Tivta i „Jadrana" koja traje već osam desetljeća. Uprkos tome što je tokom proteklih decenija službovao u Gružu, Puli, Šibeniku i Splitu, jedrenjak veći dio svog života proveo je u Tivtu gdje je u nekadašnjem Arsenalu redovno održavan, a i svi veliki remonti i rekonstrukcije „Jadrana" odrađeni su vještim rukama tivatskih meštara.

U Tivtu će 19.kolovoza na dan kada je „Jadran" 1933 upisan u Flotnu listu Kraljevske mornarice Jugoslavije, biti priredjena posebna svečanost, a u Zbirci pomorskog nasljedja Porto Montenegra će tom prilikom biti otvorena i posebna izložba u čast 80-godina službe ovog atraktivnog broda.

Trojica od ukupno šest bivših komandanata školskog broda Jugoslovenske ratne mornarice, jedrenjaka „Jadran“ koji danas žive u Hrvatskoj, penzionisani kapetani bojnog broda Stipa Lakoša, Anđelko Medić i Stjepan Bernardić, oštro su kritikovali državni vrh te države zbog njegovog nedovoljnog zalaganja da „najpoznatiji hrvatski školski brod“ vrate u Hrvatsku, prenosi „Slobodna Dalmacija“

S. Luković

Izvor: http://www.radiodux.me/naslovnica/3804-80-godina-od-dolaska-jedrenjaka-jadran-u-tivat1

Post je objavljen 17.07.2013. u 11:30 sati.