Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

JURAJ MATIJAŠIĆ: GENI , GENI VATRENI

BREGANA
Piše: Damir Marenić

01. Za početak predstavite se ……..
Za one koji me ne znaju zovem se Juraj Matijašić. U vatrogastvo sam došao 10. kolovoza 1967. godine i to u DVD Bregana. 1970. godine sam krenuo na školovanje u Samobor za KV vatrogasca i tu stječem zvanje vatrogasni časnik. Te iste godine u društvu sam izabran za komandira društva ili kako se sada veli zapovjednik društva. 1984.godine na prijedlog Vatrogasne zajednice grada Samobora dobivam čin počasni viši vatrogasni časnik. 15.svibnja 1985.godine u Zagrebu polažem za vatrogasnog suca. Od važnijih nastupa na natjecanju da spomenem 1971. natjecanje tadašnje Jugoslavije u Kraljevu, zatim Foča, Tjentište, Split i još mnoga duga. Kako sam rekao komandirom iliti zapovjednikom sam postao 1970.godine , i tu dužnost sam obavljao punih 43 godine, a 46.godina sam u društvu.
02. Kako ste se uopće odlučili za poziv vatrogasca, što je to toliko zapalilo vatru u vama?
Što me je ponukalo ili kako vi to kažete zapalilo vatru u meni? Pa sama pomisao da mogu nekako pomoći susjedu, prijatelju, znanom i neznanom u nevolji. Spoznaja da smo uspjeli ugasiti ili umanjiti štetu je bila naša najveća nagrada. Kada dođete u takovo društvo gdje nemaš ni najosnovniju opremu za pomoć, bilo je nekoliko cijevi od kudelje i platna, staro vozilo koje je bilo više na popravku nego na cesti, stara pumpa „SORA“ Rakovica onda je samo jedan razlog, humanost i veliko srce za pomoći drugome. Naša snaga je u tome kaj mi vatrogasci ne znamo za riječ STATI ili to se NE MOŽE. Tako smo i mi radili na povećanju opreme usprkos lošoj financijskoj situaciji koja je bila tada.
03. Što se promijenilo od vaših početaka u vatrogastvu pa do danas?
Prije je do izražaja dolazilo upornost, strpljivost, improvizacija i puno dobrovoljnog rada kako bi se što više pokrila neimaština koja je bila u društvu. Svejedno smo težili tome da nam jednog dana bude bolje. Razvijala se industrija što je popravljalo i situaciju u DVD-a pa su tako počela stizati i sredstva sa kojima se nabavljala najosnovnija i kvalitetnija oprema od one koju smo imali. A danas…. danas imamo uređen vatrogasni dom, uveden plin, centralno grijanje, navalno vozilo sa500 litara vode, agregat za struju, izolacione aparate,čizme, intervencijska, radna i svečana odijela, rukavice i kacige. Imamo kombi vozilo za prijevoz ljudstva , poglavito natjecateljske ekipe. Imamo i ono najvažnije, a to je stručno znanje tako da se možemo uhvatiti u koštac i sa složenijim intervencijama
Image and video hosting by TinyPic
04. Kako je vaša obitelj sve to podnosila, da li je bilo razumijevanja za to što činite?
Pitate me da li obitelj trpi, pa kako gdje . U mojem slučaju obitelj nije trpjela zato jer su takoreći svi bili vezani uz vatrogastvo. Znali su jako dobro kaj znači biti vatrogasac i kaj to znači pomoći čovjeku u nevolji.
05. Prošli ste mnoge intervencije, jeli vas koja posebno dojmila?
Najljepši osjećaj je kad uspijete spasiti nečiji život, imovinu, kada dolazite pomoći a čujete sa strane „idu vatrogasci“ ili „došli su vatrogasci“. To nama vatrogascima daje još više snage , motiva da pomognemo u nevolji.
06. Recite mi nešto o odnosu vatrogasne zajednice grada Samobora i DVD-a Bregana. Jeste li zadovoljni suradnjom?
Na ovo pitanje ću vam reči samo jednu rečenicu - Moglo je biti i bolje.
07. Dužnost ste predali sinu Dubravku koji će poznavajući ga, dostojno nastaviti vaš rad!
Da, naslijedio me moj sin Dubravko, koji je dušom i srcem vatrogasac. Vatrogasni časnik 1.klase, vatrogasni sudac . Znam da će dostojno nastaviti tamo gdje sam ja stao i da će dati svoju dušu i srce za boljitak vatrogastva u Bregani. On je pravi vatrogasac jer u uniformi ili bez nje on je u duši vatrogasac.
08. Ove godine imate šansu otići na Olimpijadu u Francusku ?
Tako je . prošle godine u rujnu na državnom natjecanju u Zadru osvojili 6.mjesto u kategoriji muški „B“ sa rezultatom 36.40 sekundi i štafetom 63.94 sekundi (šesto vrijeme) i sa tim rezultatom smo stekli pravo na izlučnom natjecanju koje će se održati u Samoboru 12.svibnja ostvariti najveći rezultat u povijesti društva a to je plasman na Olimpijadu. Koliko radimo vjerujte zaslužili smo da odemo u Francusku. Nadam se da smo do sada dostojno prezentirali prvenstveno DVD Breganu, zatim VZG Samobor a naposljetku i VZ zagrebačke županije. Ako se plasiramo na Olimpijadu dat ćemo sve od sebe da što bolje predstavljamo uz ostale ekipe i Republiku Hrvatsku.
09. Što Vi, za sam kraj ovog razgovora poručujete mlađim kolegama, kako što duže u srcu zadržati poziv vatrogasac?
Apeliram na djecu, mlade i odrasle da se uključe u rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Da u svojim srcima i duši otkriju onu stranu humanosti i nesebičnoj pomoći drugome a samim time i osigurati budućnost vatrogasca na našem području. Iza mene je 45 godina rada u društvu, bezbroj intervencija, natjecanja, druženja, prijateljstava i kad bih se ponovo rodio opet bi bio VATROGASAC.
Svaka Vaša riječ se čuje
sve Vas cijeni i poštuje,
žrtva ste mnogo dali
i pomoć ste svakom znali,
jer ste bili hrabri borci
vatrogasci dobrovoljci.

Post je objavljen 17.03.2013. u 14:53 sati.