Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Za njih zakoni ne vrijede

Građani će dobiti kaznu od 10.000 kuna ako prodaju stan ili kuću bez energetskog certifikata. Kako je ne bi platili, trebaju oko 2700 kuna da dobiju certifikat. U isto vrijeme, zakon nekažnjeno ne poštuju oni koji su ga donijeli. Za svoje zgrade certifikate nemaju Vlada, Sabor, ali i nekoliko ministarstava, medu kojima je i Ministarstvo zaštite okoliša.
Rokove su probili i u policiji, ministarstvu prometa, kulture, branitelja, socijalne skrbi, lako su predviđene kazne od 20.000 do 100.000 kuna, nitko ih nije dobio. Ministarstvo graditeljstva i Državni inspektorat ne mog se u složiti u čijoj je nadležnosti pregledavanje zgrada pa prebacuju odgovornost s jednih na druge.
Kao i puno puta u Hrvatskoj, potpuno je dakle nejasno tko će kontrolirati provedbu zakona koji je donesen još prije pet godina. Sve ovo otkrili smo nakon što je 1. srpnja prošao rok po kojem objekt veći od 50 kvadrata koji se prodaje mora imati energetski certifikat. On pokazuje koliko energije se troši, a cilj certificiranja je dobiti i mjere koje bi smanjile potrošnju energije i zagađivanje okoliša.
Vlada, Sabor i ministarstva trebali bi biti primjer građanima. A ako ga oni ne provode, kako očekivati da građani prihvate nova pravila i trošak? Rok da sve javne zgrade veće od 1000 kvadrata imaju istaknut certifikat prošao je prije šest mjeseci. Vlada i Sabor spadaju u tu kvadraturu, ali je za kulturna dobra ostavljena iznimka da ne moraju provesti mjere učinkovitosti ako je objekt kulturno dobro nekretnine Split Dobri



Post je objavljen 09.07.2013. u 14:41 sati.