Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/homo-sapiens-ludens

Marketing

7 ISUS: JEDINSTVEN, NEUSPOREDIV, ČUDESAN- u onome što čini u svojima i za svoje

Tekstovi koji slijede zapisani su u knjizi "Zašto se isplati biti kršćaninom", Norbert Lieth (Warum es sich lohnt, Christ zu sein, Verlag Mitternachtsruf, mitternachtsruf.com)

Kako ne bi bilo nesporazuma, ili samoobmane, prije svega valja razjasniti pitanje o tome koga se to može ubrojiti u Njegove. Biblija nam na to daje sasvim jasan odgovor.

Uskrsli Gospodin govori: "Evo, stojim pred vratima i kucam. Posluša li tko glas moj i otvori vrata, ući ću k njemu i večerati s njim; i on sa mnom" (Ot 3,20).

"A svima koji ga primiše dade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime" (Iv 1,12).

"Tko ima Sina-ima život; tko nema Sina Božjega- nema života" (Iv 5,12).

Tko se, dakle, posve svjesno odluči primiti Isusa u svoje srce i svoj život, taj postaje Njegovim vlasništvom- kojim On ima pravo raspolagati- i time pripada Njegovima. Takav čovjek je Božje dijete.- Jesi li to ti? Ako nisi, tada još danas trebaš donijeti tu odluku jer je svaki dan bez Njega bijedan i protraćen. Onaj tko pripada Isusu, Njega može iskusiti u svojoj svakodnevnici. Tada ne samo da ima prekrasnu nadu u pogledu budućnosti, nego i sadašnjosti koja u sebi krije beskrajno bogatstvo.

Onoga tko se oslučio za Gospodina Isusa, u ovome životu snalazi nešto veliko:
1. Njegov odnos prema Bogu više nije kao odnos grešnika prema pravednom Sucu, nego odnos djeteta prema njegovu ocu: "Gledajte kakvu nam je ljubav darovao Otac- da se djecom Božjom nazivamo. Zato nas svijet ne poznaje jer nije upoznao njega" (1 Iv 3,1).

2. Nebeski Otac ljubi Božju djecu. Ljubav koju On pruža svojima nije neka nepostojana, o raspoloženju ovisna ljubav, nego vječna ljubav. Kad ujutro otvore oči, i kad ih navečer sklope, njihova prva i posljednja misao može biti: "Bog me prihvatio i ljubi me vječnom ljubavlju." Koliko je ta ljubav opsežna, zapisano je u poslanici Rimljanima 8, 38-39: "Jer uvjeren sam da nas ni smrt ni život, ni anđeli, ni vlasti, ni sile, ni ovo sadašnje ni ono buduće, ni visina ni dubina, niti ikoje drugo stvorenje, neće moći rastaviti od ljubavi Božje koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu."

3. Zauzeo si posve novi položaj, jer si postao novim čovjekom. "Početi još jednom od samog početka" želja je nebrojenih ljudi. Putem predanja Isusu, to je moguće: "Stoga, ako je tko u Kristu, novo je stvorenje: staro je prošlo, sve je novo, gle, nastalo" (2 Kor 5,17).

4. Odsada možeš svakodnevno putem molitve sve svoje brige i potrebe, i sve svoje želje, iznositi Isusu: "Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem, obznanite svoje molbe Bogu; i mir Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvat će srca vaša i misli vaše u Kristu Isusu" (Fil 4,6-7).
Tko ti, osim Isusa, može ponuditi takvo što?

5. Možeš biti uvjeren u jedno: Imam Boga, koji jest i ostaje vjeran, i koji ispunjava svoja obećanja. Naime, jamstvo da ćeš stići na cilj ne ovisi o tebi, nego o Njemu. U Njega se možeš potpuno pouzdati i u dobrim i u lošim danima. On te nikada neće iznevjeriti: "Uvjeren sam u to da će Onaj koji je započeo dobro djelo u vama, dovršiti ga do Dana (to jest ponovnog dolaska) Isusa Krista" (Fil 1,6).

6. Možeš biti siguran da ti je izbrisan svaki "mali", "veliki", "laki" i "teški" grijeh iz prošlosti- ako si ih iskreno priznao i molio se za oproštenje. Putem tog savršenog oproštenja oslobođen si i od upletenosti u sve što je okultno ili demonsko. Odsada nisi više u vlasništvu i pod vlašću đavla, nego u Isusovoj vlasti: "Izbrisao je nama protivnu zadužnicu s odredbama, koja je bila protiv nas, i uklonio je s puta pribivši je na križ. Razoružavši (mračna demonska) vrhovništva i vlasti, javno ih je pokazao proslavivši pobjedu nad njima" (Kol 2,14-15). Luther je to preveo ovako: "On je sile i vlasti razodjenuo i javno izložio pogledu načinivši od njih trijumf u Kristu."

Ako nakon što si postao Božjim djetetom na neki način sagriješiš- što je nesreća koja može snaći svakoga- to je žalostan poraz. Ali ne trebaš zbog toga očajavati. Za to u čemu si zakazao možeš se pokajati, zamoliti Gospodina Isusa Krista za oproštenje, i odmah mu se vratiti: "Dječice moja, ovo vam pišem da ne griješite. Ako pak tko i sagriješi, zagovornika imamo kod Oca: Isusa Krista, Pravednika" (Iv 2,1).

7. Tvoj život je dobio smisao. Mnogi su ljudi sav svoj život u traganju za smislom života. Pravi smisao života je u tome da se upozna Boga i Njegova Sina, Isusa Krista, živi u nepomućenom zajedništvu s Njim i ima udjela u vječnome životu: "Znamo da je Sin Božji došao i dao nam razum da upoznamo Istinitoga. I mi jesmo u Istinitom, u Sinu njegovom, Isusu Kristu- on je Bog istiniti i život vječni" (1 Iv 5,20).

8. Čovjek koji je primio Isusa u svoj život može biti siguran u svoje spasenje: "Ovo sam napisao vama koji vjerujete u ime Sina Božjega da znate da imate život vječni, i da vjerujete u ime Sina Božjega" (1 Iv 5,13).

9. Onaj tko je prisno povezan s Isusom može znati i to da će mu Gospodin davati snagu da svlada svoju svakodnevnicu sa svim malim i velikim brigama i nevoljama koje ona donosi. Takav se čovjek više ne mora oslanjati isključivo na sebe i svoju prirodnu snagu i sposobnosti, jer je zapisano da Bog "umornome snagu daje i jakost nemoćnima" (Iza 40,29).

10. gospodin, također, daruje mir i radost! Život jednog kršćanina uopće nije dosadan, kao što neki misle. Upravo je suprotno, vjera u Isusa i djelatno nasljedovanje Njega čine život zanimljiv: stječu se vjerska iskustva: Boga se doživljava u svakodnevnici! Gospodin nam je obećao taj mir i tu radost, rekavši: "MIr vam ostavljam; mir vam svoj dajem. Dajem vam, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje srce vaše i neka se ne plaši" (Iv 14,27)). "To sam vam govorio da moja radost bude u vama, i da vaša radost bude potpuna" (Iv 15,11). Jest i ostaje istina ono što je Isus rekao: "Ja sam došao da imaju život- i to ds gs imsju u izobilju" (Iv 10,10b).

I sada vas pitam: Ne isplati li se onda biti kršćaninom?

No bilo bi pogrešno smatrati da je život kršćanina uvijek posut ružama, da mu svaki dan sja sunce, da više nema nevoljâ i da mu sve ide kao po loju. Ne, istina je da život kršćanina koji beskompromisno slijedi Isusa može biti ispunjen sukobima i progonstvima.

Osim toga, Božja djeca nisu automatski oslobođena boli, bolesti, patnje i, takozvanih, udaraca sudbine. Ali teški trenuci postaju im podnošljivi, jer znaju da ništa od onoga što im se događa ne može izmijeniti Božja obećanja.

Sa sigurnošću znamo da je naš život skriven u Njegovim rukama, da nas On vodi kroz životne krize. Zbog svega toga imamo životnu nadu. Spoznaja da teškoće koje kršćanin u raznim okolnostima mora izdržati nisu ono posljednje, nego slava koja slijedi nakon toga, daje snagu, spokoj i sigurnost. Zbog toga se isplati biti kršćaninom.

Post je objavljen 08.07.2013. u 16:10 sati.