Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Rastoke

Nakon dugo vremena što nisam bio u Kordunu poželio sam posjetiti neka mjesta i vidjeti prirodne ljepote, a najviše sam se zadržao u Rastokama, o kojima pišu:
Rastoke su poznato prigradsko naselje u neposrednoj blizini Slunja, smješteno na svega 100 km od Zagreba uz magistralnu cestu D1 Karlovac – Plitvička jezera. Rastoke se nalaze kod rijeke Slunjčice koje se preko sedra ulijeva u rijeku Koranu koja u svom posebnom toku kroz Rastoke stvara puno manjih jezera, brzaca i slapova gdje treba izdvojiti Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Rastoke još zovu i Male Plitvice.
U ovom malom mjestu nalaze se mlinice – žičare koje ne pokreće ljudska snaga. Poznate su po svom jedinstvenom mehanizmu. Najstarija mlinica napravljena je u 17. stoljeću s tim da su nastambe izgrađene krajem 19. i početkom 20. stoljeća od drva i sedre.
Sredinom 19. stoljeća poznati jezikoslovac i putopisac Adolf Veber Tkalčević opisuje Rastoke kao pravo bogatstvo koje doziva putnike da se osobno uvjere u ljepotu.
Zbog sklada koji proizlazi iz graditeljstva te povijesne i etnografske baštine Rastoke su 1969. godine uvrštene u Registar nepokretnih spomenika kod Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika i kulture.


Na putu prema Slunju odmorio sam se kod ovog kampa na rijeci Mrežnici.


I zatim na kupalištu Korane iza poznatog slunjskog mosta.


Pogled na jedan od slapova Rastoka koji prolazi ispod terase kafića.


Htio sam se naći i sa jednom grupom fotografa ali među puno turista sa fotoaparatima nisam ih uočio. Mjesto je lijepo i uredno i sa dobrom ugostiteljskom ponudom, a ovdje se radi i rastočki domaći beskvasni kruh od više vrsta žitarica.




Slapovi izviru sa svih strana.









Neke kuće i mlinice su u vodi kao otoci.




U mjestu je puno mostova i mostića.



Veće fotke iz Rastoka.


Detalji iz Rastoka i kajaci na Mrežnici kod kampa "Robinzon" kraj kojeg sam prošao i u povratku.


Nad Slunjom su i ruševine starog grada.


Lokvanji na rijeci Korani.


Post je objavljen 04.07.2013. u 15:59 sati.