Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flacijanizam

Marketing

MATE VLAČIĆ: VJEŠTICA/ČAROBNICA/COPRNICA

1. Na sjednici Izvršnog Biroa Predsjedništva, održanoj prošlog studenog u FLAT-u, razmatrali smo prijedlog kumponja DM da se članska iskaznica sa poveljom i lentom posthumno dodijeli Tinki. Kao dodatak obrazloženju priložena su dva pisma.

2. Draga Tinka,
Tijekom našeg posljednjeg susreta u toplicama, predlažući da napišem Vaš životopis, ukazala ste mi veliku čast. Nećkala sam se. Nesumnjiva je moja ljubav prema riječi općenito, prema Vašem liku i djelu posebno. Baš zbog toga, osjećala sam se nedostojnom i nespremnom. Mislim, po institutima, zavodima i fakultetima, ima toliko kompetentnijih ljudi, Već su vas spremili u kabinetske ladice; puno bi brže i lakše obradili zadanu temu. Svjesna obaveza na poslu, u obitelji; supruga koji bježi, troje nejake dječice, odbila sam prijedlog. U međuvremenu razgovarala sam s majkom, najdražom sestričnom te ljubaznim mladim kolegom. Uspjeli su me nagovoriti da prihvatim ponudu. Još uvijek nisam potpuno sigurna. Ako prihvatim, bilo bi dobro prije našeg sljedećeg susreta, prepiskom postaviti scenu, okvir radnje buduće biografije, kao i glavne likove.

Srdačan pozdrav,

Gloria

3. Draga kćeri, draga Gloria,
Svakakve, teške optužbe sjedaju na moj konto: stara bogumilka, nerodilja i preljubnica, stara vještica/čarobnica/coprnica svojim činima kvari mlade muškarce (priznajem: svaki sljedeći bio je i mlađi!).

Moja obrana? Prisežem svojom čašću da nikada nisam bila preljubnica, a bila sam žena otpor, morska medvjedica i meduza, koralj i spužva, lupar i hrid…

Raspitah se kod Yi Jinga što možemo očekivati od našeg poduhvata. Odgovorio je sa heksagramom Kui-Kuei. Trigrami jezero i vatra obećavaju uspjeh. Pa krenimo. Neka ljubav, tako šuplja i prazna riječ, bude okosnica radnje.


Materina ljubav

…Naša obitelj, pod zaštitom vidovite i skrbne majke T., a uz pratnju neobuzdanog oca, činovnika A. (htio me nazvati Suvišna!), često se selila. Razlog? Ćaća bi se redovito fizički obračunavao sa nadređenima, nasrtao na općinske načelnike. Na krišku službovanja namaz gladovanja.
Majka me rodila na Cvjetnu nedjelju, bez nazočnosti babice. (''Strpi se T. do svanuća'', govorio je otac majci.) Rođena sam u morskoj pjeni, na kopnu me sretni dočekaše mati i brat. Imala je mati kristalno čistu dušu i nepomućen duh. Dugujem joj zahvalnost što me pred zoru donijela na svijet. Noć je moja druga majka. Cijeloga svoga kratkoga života brat M. bio je bjegunac, dezerter, preteča huligana, nesuđeni moreplovac, potajni pjesnik, školomrzac. Sanjar koji je završio u Nigdje.

Sjećam se djetinjstva: u listopadu je uživao u morskim radostima! Onako tanahan i kratak, u trku za svojom maštom, za morskom kozicom, zaradio upalu pluća. Ležao dva mjeseca, Izbavila ga naša majka, jedina kućna liječnica.



Prije odlaska ostavio mi je na čuvanje zemljopisnu kartu Jadrana i dva modro ukoričena toma Povijesti pomorstva, da ih čuvam i čitam do njegova povratka. Nisam dočitala, nije se vratio. Nestao, bezimen, u grotlu ratnog meteža.

…Nakon oslobođenja udomila sam roditelje, mlađu neudatu sestru sa sinčićem, plus tetu dobrotvorku,.u svom, agramerskom staništu, u koju uselih s trideset i dvije godine i šezdesetak kilograma, muškara bez muža i djece…

…Imala sam još jednu tetu, očevu sestru, koludricu, dragovoljnu doživotnu zatvorenicu. Od djetinjstva dostavljala mi glasnike i krunice, naređujući da molim devetnice za sve grešnike u obitelji, posebice za mog oca, nesuđenog fratra i najdražeg tetka P., mog anđela čuvara, raskolnika/pravoslavca. Časna teta me izdala; čuvši da sam se udala za razvedenog inoroca javno je ispovijedila moju tajnu.

Zajedno sa majkom vratila sam se na rodni otok u mjesecu i godini njene smrti. Činila se najsretnijom, bila sam tada duhom i tijelom najnespremnija da je izgubim.

Drevna kineska mudra knjiga Yi-Jing postala je u zlo vrijeme, poslije smrti moje majke moj najbolji prijatelj i pratitelj, vodič i čuvar. Prema knjizi/učitelju odnosila sam se sa štovanjem, čuvala u bijelom pokrivalu, ritualno prala lice i ruke prije uporabe.

Nakon iščeznuća, majka mi je poslala prosjakinju M.K., lutalicu, dvorkinju grofova i župnika. SUSRET-ČUDO. Sreli smo se na divljoj stanici. Iskrcala sam se s autobusa, Sjedila je na klupi, čekajući da se osuši jedina odjeća, oprana u odvodnom kanalu. Druženje s njom kao velika škola razumijevanja. Bila je guru, radi nje, a ne zaslugom Petrova namjesnika, povjerovah u Boga. Umrla je u dvorcu, utočištu alkoholičara i beskućnika, pokopana ispod crne smreke, bez znaka, imena i prezimena. Ispunila mi je jednu željicu nekoliko godina nakon fizičkog nestanka…


Mužjačka ljubav

Prva, vrlo nesretna ljubav. Šjor P.B. Kobni susret dogodio se u mojoj šesnaestoj godini, na otoku začeća. Stanovali smo u općinskoj zgradi. Prozor moje spavaće sobe gledao je iskosa prozor lučke kapetanije, niske kuće boje vlažne ciklame, s vlastitim gatom i sidrištem za manje brodiće. Majka je odmah primijetila da na onom kapetanijskom prozoru ima netko. Onaj netko, ''mali od kapitana'' , svakog bi jutra češljao svoju zlatnu kosu u zrcalu okna. Romantičan susret dvaju prozora.

U noći 21-og/22-og lipnja 1941., u zoru operacije Barbarossa, kobna operacija u Zagrebu. Treći kat kuće, Ilica 100, u ordinaciji liječnika R.H, moj konačni oproštaj sa materinstvom. Otac djeteta P.B.; taj dominikanski gojenac,od šesnaeste pa do trideset i treće bijaše surov robovlasnik moje duše i tijela. Za vrijeme dijabolične Endehazije skrivala sam ga od vojnice i hranila, kao pokorna zagrebačka mljekarica. Obljubio me Belzebub. Ostavio me zbog druge žene.

Pokušala sam suicid. Pet mjeseci provela na psihijatriji na Rebru. Kada sam napustila bolnicu znala je moja majka predobro da je glavni krivac ''mali od kapitana''. Zajedno smo napravili najteži prijestup u kršćanstvu, ubili naše dijete u mojoj utrobi. Zato ispaštamo na majčici zemlji.


Ljubavi u (i)legali

…Pobjegla sam na istok. U susret vrlo sretnoj ljubavi. U subotu 30. travnja 1966., u rajonu Kirkov u Sofiji, moje i njegovo ime (LJ.Ž) upisano je u matičarevu knjigu. Bio je pobožno privržen prirodi i glazbi. Pridružih se sljedbi. Zbog Leonida Brežnjeva, Saše Dubčeka i Josipa Broza, poletne 1968. gubim jedinog zakonitog muža…

…Mladi poeta M.D. bio je petnaest godina mlađi. (Kum B.M. ubio se prije vjenčanja.) Danas živi u Francuskoj, predaje na univerzitetu…

…Drevni mudri Yi Jing odavno mi je obećao bratovu reinkarnaciju.

U godini smrti crvenoga monarha, primih na stan mladog studenta medicine A., rođenog u Strijelcu, stranca, bratova dvojnika. Brat i A. bijahu nalik jedan drugome kao jaje jajetu, Dijeliše iste mladenačke strasti: nogometnu loptu, bijeg od kuće i zemljovid. Odabrao je Hrvatsku zbog sna; njegova vidovita majka sa mnom divaniše u snu. Počela je vrlo očaravajuća ljubav, poput sunca na zalasku.

Naše prve godine, u dugim zimskim noćima natjecali smo se riječima koja počinju istim slovom. Strancu su navirale domaće riječi brže nego vjernoj sluškinji jezika roda svoga. Vratio me u prirodno okrilje života, u izgubljeni zavičaj, na oduzetu sunčevu stazu mladosti, oslobodio noćnih mora.

Deset godina kasnije vratio se u rodnu pustinju. Stekla sam novu obitelj.

U proljeće 1995. posjetila sam A. i novu, bogomdanu, mnogobrojnu obitelj.

…Želim se vratiti u pustinju, poleći umorne kosti.

Prah prahu.

( Samo da ne skončam u snu!)

GrlI te i ljubi

Tinka

4. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.






Post je objavljen 01.07.2013. u 07:39 sati.