Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Nova „bračna zajednica“ „Lijepe naše“

Prolog
Drozd
(Ezopova basna)
Drozd doleti slučajno na jedno mjesto s mnogim mrčama na kojima je bilo mnogo jagoda.
»O, lijepe li hrane za me!« pomisli drozd, i jer su mu jagode slatke bile, počne jesti bez kraja.
Neki ptičar opazi drozda, postavi mu mrežu i ulovi ga, jer u svojoj pohlepnosti nije ni na što drugo pazio, nego samo na jagode.
Razmišljajući u ropstvu o svojoj nesreći reče: »Ala sam lud bio, što sam se tako dao zaslijepiti da sam u svojoj pohlepnosti život i slobodu stavio na kocku!«



* * *
U dubokoj žalosti javljamo svim euroskepticima da je nakon gotovo desetljeća vjereničkog staža predivna „mladenka“ „Lijepa naša“ stupila u bračnu zajednicu s „mladoženjom“ Europom. Nakon što je priskrbila dobar „miraz“ u obliku prihvaćanja svih zahtjeva što joj je tijekom „vjereničkog staža“ predočio njezin „Vjerenik“, „Lijepa naša“ je, osmjehom na jednoj strani lica a tugom na drugoj, prihvatila ponudu zaboravivši pri tome onu narodnu „udovica koja se ponovo udaje nije zavrijedila ni da joj prvi muž umre.“ (parafraza M.Krleže)

Jer ruku na srce, nije njoj to prva bračna zajednica. Bilo je tu i raznih divljih brakova, no spomenut ću se samo „zvaničnih muževa": Austro-Ugarska monarhija, Kraljevina Jugoslavija, Treći Reich i konačno najdugovječnija zajednica sa „SFRJ“. I unatoč činjenici da su svi ti „bračni partneri“ na kraju umrli prije nje, odlučila je pokušati još jednom sreću s „partnerom“ o kojem je stoljećima uzdisala kao što u bajkama uzdišu princeze za prinčevima na bijelom konju.

Hoće li za nju taj brak završiti kako u tim bajkama završavaju priče o princezama u, doduše, zlatnim dvorcima ali pod željeznom rukom njezinog „suđenog“ ili kao djevojčica u priči „Djevojčica sa šibicama“ ne znam, no mišljenja sam da i u jednom i u drugom slučaju ona to nije zaslužila.

* * *
Epilog
Možebitno da će se Hrvatska, nakon godina u EU, jednom kad je zahvati „otuđenje, živčana rastrojenost, kriza identiteta, raspad svih vrijednosti, razočarenje europskom kulturom i civilizacijom“ poput Filipa Latinovicza vratiti iz svijeta ne bi li, u ponovnom kontaktu sa zavičajnom podlogom oživjela novu životnu i ekonomsku snagu? Pokazat će budućnost!

* * *
P.S.
Ovaj post šaljem iz Samobora. Na svim cestama oko grada i okolice u pravcu Slovenije vlada neopisiva gužva. Mnogi građani Lijepe naše požurili su prema granici očekujući da će, sukladno obećanjima naših političara od pola noći prokuljati bujice 'meda i mlijeka', pa da iskoriste prvi nalet kako bi se i oni barem malo 'osladili'.
Stoga, dragi moji štovani blogeri, jedno ću vas vrijeme osloboditi moje 'malenkosti' i mojih 'pisanija' jer i sam krećem s vrčem u jednoj a flašom u drugoj ruci ususret 'bujici' da zagrabim nešto od tog 'blaga' i za sebe i moju obitelj.
Zlu ne trebalo. wave!


Post je objavljen 30.06.2013. u 21:11 sati.