Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

ZADNJI PAŠKI DAN NA BALKANU !





Ovo mi je zadnji post pred ulazak u EU pa ću, post kojeg pišem iz svojeg rodnog grada, gledajući iz tog kuta, napisati. Kao prvo, putovnicu nisam produžio po isteku, htio sam da imam putovnicu slobodnog Europskog građanina. Da konačno mogu slobodno svojim kontinentom kročiti, bez ikakvih barijera i čekanja u graničnim „filama“, bez ružnih i sumnjičavih pogleda graničnih dužnosnika.




Uglavnom, malo tko od nas zna koje nas nove okolnosti čekaju. Osim što je modni trend pridružiti se EU onda mi nimalo za tim ne zaostajemo. Ako sam htio za ljetne dane biti u modnom trendu, morao sam obaviti kupovinu u Trstu. Siguran sam da se toga jako dobro sjećamo. Kratke majice svih modnih kreatora i poznatih robnih kući: La Coste, Robe di Kappa, Fila itd., nezaobilazne espadrile, japanke, natikače kratke hlače. Da ne govorim o naočalama. Mogu svjedočiti i tome da je Coca-Cola i žvakače „Brooklyn“, bio prvi dodir sa svijetom.



Danas svega toga više nema. Hvala dragom Bogu, pred koji dan u Zadru, uvjerih se da je Trst i popularni Ponte Rosso, aorist za Hrvate.

Jedna je istina, da je Hrvatska bila jedina zemlja koja je morala proći sve testove i prihvatiti sva pravila koja je EU postavila pred nju. Neka nam nije žao radi toga. Hrvatska je ušla u društvo, koje joj pripada. Hrvati će svojom kulturom pokazati ostalim narodima da naš trud i strpljenje, nije bilo uzaludno. Hrvati su ostali dosljedni obećanju da će biti: „Antemurale Christianitatis“ (predziđe kršćanstva), kada su Papi Lavu X 1519. prisegnuli na to obećanje.
Danas smo već turistička sila, a pokazati ćemo da možemo biti i turistička velesila. Mnogi gosti koji su zaposjeli hrvatske plaže od sutra se mogu osjećati kao u svom domu i na povratku svojim domovinama, više se nigdje ne moraju zaustavljati.

Siguran sam da će Hrvatska jako puno donijeti EU, možda čak i više nego što će zauzvrat dobiti. Kazao bih da je Hrvatska bila dobra udavača. Mi ćemo se znati ponašati u toj velikoj obitelji.


U to ime, goodbye, auf wiedersehen, arrivederci, au revoir, despedida, vaarwel, itd.



Post je objavljen 30.06.2013. u 15:03 sati.