Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/staroinovo

Marketing

IZDVOJENO




„BORBA ZA TRG TAKSIM BORBA JE ZA PRAVO NA SJEĆANJE“

Orhan Pamuk (JL, 24. 06. 2013.)


Iz Muzeja nevinosti:

I.

*

Ti rajski trenuci susreta ponekad su trajali veoma kratko. Na primer, ova fotografija koja pokazuje belu senku Fusun na trgu Taksim svedočanstvo je moje samoobmane koja je trajala samo sekundu-dve.

*

Zašto makar jednom nisam učinio ono što je toliko želela i otišao s njom na plažu Kilios? Zašto nisam mogao da spoznam vrednost tog velikog dara koji mi je Alah dao! Kad bih mogao da je vidim? Želeo sam da plačem onde gde sam ležao na pesku pod suncem, ali ni to nisam mogao da uradim znajući da sam kriv, pa sam zarivao glavu u pesak i patio.

(Poglavlje 32. – Senke, pričine za koje sam mislio da su Fusun)


II.

*


Najzad sam shvatio da neću biti kadar da vodim uobičajeni svakodnevni život, ako ne rešim da je zaboravim i ne načinim plan kako da to učinim.

*

Ovdje izlažem novu mapu Nišantaša, koju sam se tih dana silno trudio da oživim u svojoj glavi i da je usvojim. Odlučno sam sebi zabranio da stupim na mesta i ulice obojene crvenim.

*

Mogao sam da uđem na mesta označena narandžastim i da ih koristim kao prečice, ali ne duže od par minuta ako je baš potrebno, i pod uslovom da nisam pio, da bih ih odmah napustio gotovo trčeći.

*

I u žutim ulicama je trebalo da pazim. Put kojim sam izašavši iz Satsata svaki dan hodao do zgrade Merhamet da bih se našao s njom, bio je pun opasnih uspomena i zamki koje bi mi uvećavale patnju: poput puta koji je sledila Fusun dok je išla kući iz butika Šanzelize (stalno sam zamišljao taj put). Mogao sam da idem tim putevima, ali trebalo je da budem pažljiv.

*

Tu kartu sam uvek u glavi držao spremnu i zaista više nisam ulazio u crvenu zonu, verujući da će bolest polako proći, ali samo ako budem pazio.


(Poglavlje 31. – Ulice koje me podsećaju na nju)



+

III.



27 *+ *
= 28*


30. 06. 2013. (00:01)

DAN NAŠE RADOSTI... kiss

SRETNO! party





(Published on Mar 9, 2012. HRCroatia)


Post je objavljen 29.06.2013. u 23:40 sati.