Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broduboci

Marketing

Legalizacija do malo sutra

Svojedobno sam poznavao jednog Tima iz Connecticuta, veoma dragog i pristojnog momka kojega je život i UNPROFOR doveo u naše sure gudure pa smo tako večerima znali pričati o svemu i ničemu, kako se živi u Americi, a kako kod nas, koje su sličnosti, koje razlike...

Pričao je tada Tim kako posljednjih godinu-dvije živi u New Yorku, gradu koji nikada ne spava i dok smo zadivljeno slušali o čarima širokih avenija, on je onako usput pripomenuo kako su mu troškovi života u Velikoj Jabuci neusporedivo viši te da između ostalog, vlasnici automobila sa NY pločicama moraju plaćati znatno veću policu osiguranja od Američana vulgaris.

Ostavši na trenutak u čudu, odmah smo mu onako tipično balkanski savjetovali da ako je tomu već tako, a nemamo razloga sumnjati, pa zašto brate svoje auto jednostavno ne registriraš u toj svojoj connect-vukojebini, a ne u New Yorku!? Uštediš par stotina zelembaća učas! Tko bi to uopće primjetio?
Čuvši naše mudre savjete, Tim je samo razrogačio očima i rekao - Oh nooooo, never, that's illegal!

Smijali smo se tada i Timu i ostalin blesavim Amerima koji čitav život provedu prestravljeni pitanjima šta je iligl a šta je not iligl te istaknuli prednosti naših narodnih običaja čiji je glavni princip - ništa se ne mora, jedino se umrit mora, a i to kako ko.



Mnogo godina kasnije, nisam ni slutio koliko će mi tragikomično izgledati mambo-džambo plakati na kojima se mjesto zgodnih manekeki koje reklamiraju badiće kočoperi natpis LEGALIZACIJA.
Legalizirajte svoje objekte po akcijskim cijenama. Požurite jer ova neponovljiva ponuda traje do isteka zaliha! Til zalihe as apart!
O bem ti državu koja mora reklamirat poštivanje zakona!

Uglavnom, približio nam se rok do kojeg možemo okajati sve svoje graditeljske grijehe, bit će nam oprošteni svi kokošinjci koje smo u trenutku slabosti pomišljali pretvoriti u apartmanska zdanja, tek jednim potezom pera uspjet ćemo preinačiti sklepotine od bloketa i kancerogene trnite u kuksuzne vile, svijet oko nas, opet će biti lijep, betoniran i nadasve - legalan!
Princip je jasan. Ako si nešto nelegalno (g)radio, sad je pravo vrijeme za ubaciti u kovertu sedamdeset kuna taksenih maraka, poslati na nadležnu adresu i ...čekati! Uz obaveznu napomenu - dokumente ću dostaviti naknadno, časna pionirska riječ!

No, u isto vrijeme razmišljam - zašto ne bismo napravili i korak dalje? Nemojmo se praviti naivnima, svatko od nas je tijekom svoga života napravio toliko nelegalnih radnji da ih je najčešće nemoguće i nabrojiti, počevši od bacanja petardi u koševe za smeće ili vitlanja zapaljenim bengalkama u svadbenim povorkama, preko podmićivanja liječnika, ljekarnika i neimenovanih državnih službenika sve do opetovanog remećenja javnog reda i mira, hoću reći - nedoličnog ponašanja u škuribandama i njima sličnim lokacijama. Ukoliko bi se preko naših nejakih pleća striktno primjenjivale sve odredbe zakona, bojim se da nitko ne bi ostao na slobodi. Predmnijevam ( o divne li riječi) da nam pomogao ne bi čak ni Donat Mg.
Čoeče, zvuči kao neki lik iz akcijskog filma - Donat Mg - otvara i najzačepljenije!



Stoga bi bilo dobro da se umjesto junaka Donata i institucije zastare koja se prilično zloupotrebljava i izaziva ogromne troškove, uvede legalizacija na sve živo. Napravili ste pizdariju? Nema problema, ispunite formular, ubacite koliko ono već kuna administrativnih biljega i pošaljite sve na za to predviđenu adresu. Može i mejlom. Vaši postupci bit će legalizirani u najkraćem mogućem roku.

He he, bit će zanimljivo u danima koji nam predstoje vidjeti kako će u novim okolnostima funkcionirati ta famozna vladavina krav..., pardon - prava. Naročito među pripadnicima naroda u čijem je genetskom kodu čvrsto ukorijenjen duh uskoka, hajduka i gusara, i u kojemu se zaobilaženje zakona smatra najomiljenijim oblikom rekreacije. U našoj kolektivnoj svijesti, zakone su oduvijek krojili veliki i moćni, a to su oni koji nismo mi, pa ih stoga ne želimo provoditi čak ni kad nam idu prilog.

Prkošljivi kakvi već jesmo, ne bi me začudilo da od prvog dana srpnja počnemo pronalaziti rupe čak i u zakonu spojenih posuda.





Post je objavljen 28.06.2013. u 18:55 sati.