Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetsuma

Marketing

Natsu-basho 2013, završnica


Natsu-basho je najbolji turnir kojeg je Kisenosato ikada ostvario. Do sada nikada ostvarenih prvih 13 pobjeda i to ne bilo kakvih pobjeda: naredao je gotovo sve ozekije, došao je i Yokozuna Harumafuji na red.

2012 godina nije bila dobra za Ozekije osim onog jednog koji se otisnuo među Yokozune. I dok su se ostali ozekiji propatili ozljedama, Kisenosato i Kakuryu, dvojica najnovijih i najsvježijih su se probili u prvi red. No Kisenosato nije briljirao, zadnja barem dva ili tri turnira imao je problema sa početkom borbe, suci su stalno zahtijevali ponavljanja. Pobjede nisu dolazile, pogotovo ne protiv velikih, rano bi ispadao iz borbe za yushio, odnosno osvajanje prvenstva.

To nešto se ovaj put izmijenilo. Iz borbe u borbu dolazile su pobjede, odisao je za njega osjetnim nedostatkom dominantnosti, nedostatkom potrebe da se nametne i prije početka borbe. Ta neka nova stabilnost nudila je jednostavne pobjede - čekao ih je i padali su nizom - od Mygiryua se dobro odbranio, Okinoumija i Goeida je bolje primio i odnio van, Tochiozan je izgubio u odmjeravanju pogleda i jednom trzaju, Barutu je nedostajalo sigurnosti i snage, Kotooshua je samo dočekao, Kakuryua je zakočio i odnio van, baš kao i yokozunu Harumafujia kojem ponešto nedostaje te njegove glasovite brzine.

Defanzivnost je bila ključ Kisenosatove borbe, potraga za vlastitom točkom stabilnosti. Sve ovo se prenijelo i u završnu borbu u 14. danu. Po prvi put nakon 6 godina bila je rasprodana dvorana danima. Nitko nije želio propustiti trenutak, pa makar i šansu, kada japanac uzima turnir, kada japanac postane Yokozuna. Uzbuđenje u publici, napetost u zraku, odmjeravanje pogledima i uzvici kada se Kisenosato ustaje! I tada je sve krenulo.



Hakuho pokušava izgurati Kisenosata u svoje desno, a ujedno se izvlači u svoje lijevo, no Kisenosato se zalijeće u njegovu novu poziciju kako bi izbjegao udarac glavom u rame. Ovime Hakuho dolazi u inicijativu koju više neće ispustiti. Yokozuna zahvaća sa obje ruke Kisenosatov pojas i izbacuje ga iz ravnoteže, no Kise se neda. Ta njegova defanzivna odlika dolazi do punog izražaja! Međusobna borba za ravnotežu i Kisenosato hvata protivnikov pojas, sve se čini izjednačenim i u sredini! Hakuho tada podiže Kisenosata i pokušava ga prebaciti preko noge i desno i lijevo, lamata njime kao zastavom, ali Kise sve kontrira, od svega se brani! Na kraju u konačnom napadu Yokozune oba borca lete na pod čini se istovremeno, no zapravo je Kisenosato ispod Hakuha koji je sletio izravno na Kisenosatovu glavu. Ovo je izgledalo dovoljno istovremeno da su i jastuci počeli letjeti! Yokozuna se podiže, a izazivač kasnije i dosta sporije, ali sve je odlučeno!

Kisenosato-manija je zahvatila Japan. Dugo i dugo od domaćih se nitko nije uspio ovako suprotstaviti Hakuhu! Već se šuška o ranije već viđenom presedanu dobivanja statuaa Yokozune i bez dva uzastopno osvojena prvenstva. Kisenosato!



Srećom i još ponešto se desilo na Natsu-basho 2013. Taj stalno spominjani "novi val" je zapljusnuo makuuchi diviziju, ali i juryo. Unutar tog vala se nalazi njegov glavni nositelj, još jedan dodatni val, Chiyo val! Chyo ljudi dolaze iz škole Kokonoe, osnovane od yokozune Chiyonoyama, sa yokozunom Kitanofujiem, ali u osamdesetima i jednim od najvećih yokozuna sa čak osvojenim 31 prvenstvom Chiyonofujiem, ali i sve do nedavno aktivnim i jednim od najvećih ozekija Chiyotaikai! Sada se desilo to da smo u makuuchiju imali super nadarenog Chiyotairyua, vrlo kompletnog Chiyonokuni i Chiyootorija koji će kliznuti natrag u Juryo. A tamo su već Chiyoarashi i Chiyoo, dok je Chiyomaru pred sam ulazak u drugu diviziju. Gotovo svi odišu Chiyotaikaijevom borbom iz daljine, dok je Chiyonokuni vrlo spretan pri bijegu sa ruba. Pogledajte kako je samo Chiyotairyu izašao pred Goeida - napadom, potpunim napadom!



Iako se najbitnije dešavalo dan ranije zapravo će se finale svakog prvenstva još neko vrijeme dešavati u posljednjoj borbi. u zadnjih godinu dana dva su borca osvojila 4 turnira sa svim pobjedama, zensho-yushio. U ovoj borbi se samo odlučivalo hoće li ovo biti i peti takav turnir.

Međutim, ovaj put Harumafuji nije dobro ušao u borbu. Odnosno, Hakuho uopće nije krenuo na njega! Ponovno se izmaknuo ma stranu, dočekao nalet, tako poništio Harumafujievu energiju. Čim se borba smirila nadjačao je borbom tijela i mase i otpratio Harumafujia van! Gotovo! 15-0!



Gledati Hakuha je rijetka privilegija. Ne samo da je već sada jedan od najvećih, a sa ovim se prvenstvom izjednačio sa svojim prethodnikom Asashoryuom na trećem mjestu svih vremena sa 25 pobjeda. Ujedno ima najviše 15-0 turnira, zajedno sa Asom dijeli najviše 7 uzastopno osvojenih turnira, drži i prvo i drugo mjesto sa osvojenim brojem od 86 borbi u godini dana, kada je 2009 i 2010 izgubio samo po četiri borbe u cijeloj godini, čime nije osvojio 3, odnosno 1 naslov. Haku ima sve, apsolutnu tehniku, jednostavnost, primjerenost svakom protivniku, Federer nije radio ljudima što im Haku radi.




Natsu-basho 2013 je protekao u Hakuhovom tonu, uz Kisenosatovo uzbuđenje. Malo je nedostajalo! Može li Kise to ponoviti i u srpnju? Upravo to se pita i tome se nada Japanska javnost kao i sveukupni svijet suma!



Post je objavljen 26.06.2013. u 11:34 sati.