Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rigijev

Marketing

Sto treba ucinit da bismo bili sretni?

Sto treba ucinit da bismo bili sretni?

Krist; Pogledajte ptice na nebu, pogledajte ptice u polju. One ne brinu. Za njih strepnja ne postoji.
Gospode vjerujem da upravljas mojom buducnoscu, ucinit cu sve sto je u mojojmoci da ostvarim svoje snove, ali rezultat prepustam tebi.

Zivot je banket kojeg se vecina ljudi odrice, ne zeleci da sudjeluju u njemu. Oni nikada ne otkriju blago.

U nama postoji nesto dragocjeno. Skupocjeni biser. Blago. U nama je carstvo Bozje. Kada bismo barem to otkrili. Velika tragedija naseg zivota nije u dimenziji nase patnje, vec u dimenziji onoga sto gubimo. Ljudska bica zive i umiru spavajuci. Nikad se ne bude. Duhovnost znaci budjenje. Vi zivite u pijanoj omamljenosti. Kao da ste hipnotizirani, drogirani. Kako znati da spavamo? Kako se probuditi?

Kao djeca smo vec probali drogu koja se zove dokazivanje, uspjeh, prihvacenost, popularnost, ugled. Kada jednom uzmemo tu drogu, drustvo moze da nas kontrolira i mi postajemo roboti. Kako dobro izgledas! i robot se ispuni tastinom. Pritisnem taster pohvale i robot naraste. Pritisnem taster kritike i on splasne. Totalna kontrola.

Sto treba ucinit da bismo bili sretni? Nista! Nista ne treba ciniti. Potrebno se samo distancirati od iluzija.
Vasa je nesreca izazvana onim sto dodajete stvarnosti. Distancirajte se od svoje patnje i ozdravit cete.

Vjezba/ za oslobadjenje od poistovjecenosti sa osjecanjima
Obratite pazju na svoje emocije; mislite na emocije iz proslosti. Neizvjesnost, depresija, ushicenost, osjecaj krivice. Recite sebi; Ovo sto mislim i osjecam nisam ja. Moje misli nisu ja.
Ako ste napeti, nemojte se poistovjetiti sa svojom napetoscu. Ako ste depresivni, nemojte se poistovjetiti sa svojom depresijom.

Sadasnji trenutak nije nepodnosljiv. Nepodnosljivo je ono sto ce se dogoditi narednih sati. Imati tijelo ovdje u osam navecer a duh u pola jedanaest; eto uzroka problema. Kada vam je tijelo u jednom gradu a duh u drugome; eto uzroka patnje.

Zamislite kako sjedite u nekoj sali i slusate koncert. Sjetite se da niste zakljucali auto. Pocinjete se zivcirati. Nezgodno vam je da ustanete i odete do auta, ali ne mozete vise da se usredsredite na muziku. Ovo je primjer nacina na koji zivi vecina ljudi.

Ovo je izvadak-sazetak rečenica i mudrosti koje su me dirnule i inspirirale da ih objavim.
by Rigi



Post je objavljen 23.06.2013. u 17:59 sati.