Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Bivša ministrica zaštite okoliša, koja je istupila iz vladajuće stranke, daje podršku masovnim prosvjedima

Evo sjetih se, tko zna što me podsjetilo, moje frendice Marine, pa prenosim njen posljednji tekst.

Marina - a cara do BrasilU članku objavljenom u novinama "Folha de S. Paulo", redovna kolumnistica Marina Silva komentira aktualne prosvjede koji se događaju u Brazilu, slični tolikima drugima širom svijeta zadnjih godina.

Silva je aktivistica za okoliš, bivša senatorica i bivša ministrica okoliša u vladi Lula de Silve. Istupila je iz vladajuće Radničke stranke zbog neslaganja s njihovom politikom prema okolišu. Godine 2010. bila je kandidatkinja zelenih za predsjednicu, te dobila 20% (odnono 20 milijuna) glasova.

Postoji zajedničko svojstvo svih ovih prosvjeda, kaže Silva. Počinje s nekim jednostavnim simbolskim zahtjevom, 20 centavosa u Brazilu, stabla na trgu u Turskoj... Ali ono što je u pitanju je "demokratizacija demokracije". "Ljudi ne žele biti samo gledaoci, ne žele ulogu u koju ih guraju stranke koje drže monopol političkoga"; žele biti protagonisti, žele utjecati na promjene.

"Mnogi su brzi u tome da odbace ove pokrete", koje ona naziva graničnim pokretima, koje vode sami aktivisti a ne stranke ili karizmatski lider. "Danas sam vođa, sutra sam vođena, danas sam luk, sutra sam strijela", opisuje Silva. "Ne spasitelji/ce nacije, samo muškarci i žene koji rade zajedno."

"Brazil može naučiti da radi stvari drukčije: ni vječna tranzicija ni iznenadni izlivi, nego produktivni dijalog i kreativno proširenje demokracije. Bojite se vandalizma? Radite, gajeći kulturu mira."


Post je objavljen 22.06.2013. u 05:36 sati.