Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dbilos

Marketing

Rastafarijanci

Blogdogg me ponukao da pokušam napisati nešto što bi pretpostavljam mnogima bilo interesantno jer se o tome slabo piše i zna. Vjerojatno bih i sam bio nezainteresiran za ovu temu da nisam bio u dalekoj Etiopiji, a kako je Afrika kao kokain, znaš da ti škodi al ne možeš bez nje, i ja sam postao ovisnik pa me interesiralo sve što se o tim dalekim zemljama moglo čuti.
Za etiopskog Kralja Haile Selasije su čuli svi koji navrate ovdje siguran sam, al evo malo podataka koji će nam trebati u ovoj priči, osobito za one mlađe koji nisu slušali Elvisa J. Kurtovića u svoje vrijeme.
Ime Haile Selasije, (kralj Etiopije koji je vladao od 1930 do 1974 godine), ima značenje "Snaga (ili moć) Trojstva", a riječ je samo o vladarskom imenu kralja. Rođen je kao Tafari Makonnen, a kad je dobio plemićku titulu Ras postao je poznat kao Ras Tafari Makonnen. Rastafarijanci, koji su po njemu dobili ime, smatraju da je Haile Selasiji Mesija odnosno utjelovljeni Bog. Selasije nije bio rastafarijanac, nego etiopski Ortodox. Svrgnut je vojnom udaru i smješten u pritvor u kojem je i umro za godinu dana, u još nerazjašnjenim okolnostima,- zvanično od posledica operacije prostate, ali se dugo šuškalo da je zapravo ubijen. Godine 1992. njegovi posmrtni ostaci pronađeni su ispod betonske ploče u kraljevskoj palači ( kažu mi Etiopljani ispod WC-a), a tek 2000. godine Selasije je dostojno pokopan, pod okriljem Etiopske ortodox crkve.

Mnogi još uvijek ne vjeruju da su to bili Selasijevi posmrtni ostaci,- na ovim fotografijama je crkva Svetoga Trojstva u kojoj su grobnice Selasija i njegove supruge, kraljevska stolica na kojoj je sjedio za vrijeme crkvenih obreda.

"Moramo postati članovi nove rase, koja će nadići sitničave predrasude, dugujući našu krajnju odanost ne nacijama, već našim bližnjima unutar ljudske zajednice." Govorio je Haile Selassie.
Ako ovo nije bilo dovoljno da se upoznamo sa Kraljem Afrike i Azije evo nešto zornijeg opisa kako smo ga vidjeli svi mi koji smo živjeli u EX YU, ovaj link obavezno pogledati, a poželjno je da ostane kao podloga ove priče, čisto zbog ljepšeg ugođaja.
Eto, dođošmo i do Rastafarijanstva za koga ne možemo reći da je vjera nego pokret crnaca koji smatraju Afriku kolijevkom čovječanstva, a Haile Selassiea kao onoga koji je pokazao pravi put prema jednakosti i pravednosti među ljudima.
Rastafarijanski pokret je po meni opravdan jer se smatra da je nastao zbog izrabljivanja robova sa Jamajke, koji su na ostrvo dovedeni iz Afrike. Sve dok ovo ne smatram religijom čini mi se lijepo i dobro. Njihova filozofija sastoji se u želji za slobodom duha, oslobođenje od ropstva i težnji za ravnopravnost između ljudi bez obzira na rasnu pripadnost.
Otkud ideja da je upravo Hajle Selasije Crni Mesija? Za nastanak ovog pokreta je zaslužan Marcus Garvey, koji je 1920. godine prorekao da je dan oslobođenja crnaca blizu i da će se znati da je taj dan došao kada bude krunisan kralj crnaca u Africi ( ‚‚ Look to Africa when a black king shall be crowned, for the day of deliverence is at hand ’’, Marcus Garvey 1920.). Kada je Ras Tafari Makonen okrunjen za kralja, uzima ime Haile Selassie I.