Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Skandalozna presuda Vrhovnog suda u Brazilu

Nekako, u posljednjih nekoliko godina preplavljen nasiljem i kriminalom Brazil, nagrađen je da bude domaćin Svjetskog kupa FIFA 2014. i Olimpijskim igrama 2016. Došlo je vrijeme za čišćenje ove zemlje.

No, unatoč tome, brazilski najviši sud izrekao je jedan od najopasnijih presedana za razum u suvremenom društvu.

U 2002. godini, muškarac je imao seksualne odnose s 12- godišnjom djevojčicom. Brazilski zakon, od 2009., brani prakticiranje seksa s osobama mlađim od 14 godina, ali takav zakon nije postojao 2002. godine, donosi Hypervocal.

Vrhovni sud pravde u Brazilu je poručio da je seks s djevojčicama „amoralan i ukoriv“, ali odluka je otišla u drugom smjeru. Naslanjajući se na odluku nižeg suda, muškarac nije osuđen. Vrhovni sud je zaključio kako nema čvrstih smjernica kojih bi se držalo prilikom donošenja ovakvih odluka.

U ovom slučaju, tri mlade djevojčice radile su kao prostitutke na gradskom trgu, i zbog toga su okarakterizirane kao da su daleko od toga da su nevine, da nisu znale što čine ili da nisu bili dobro obaviještene o seksualnim odnosima. Naime, središnja tema rasprave bila je njihovo iskustvo, a ne godine. Također, nije ih zanimalo zašto su se djevojke počele baviti tim prostitucijom. Na kraju, nitko se nije dotakao niti problematike maloljetne prostitucije.

Iako je sud obećao da će još jednom proći svoju odluku, ona nije promijenjena. U međuvremenu, vladine institucije su u razgovorima s udrugama za ljudska prava kako bi se odluka izmijenila.
Te udruge su s pravom zabezeknute ovom odlukom.

„Ova šokantna presuda dala je zeleno svjetlo silovateljima te ukoliko se ostane pri istim presudama i dalje može se dogoditi da žrtve seksualnog nasilja neće prijavljivati ovakve zločine“, rekao je Atila Roque, čelnik brazilskog ogranka Amnesty International.

Izvor: Laudato/Hypervocal

Post je objavljen 18.06.2013. u 23:52 sati.