Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Purge (2013)



Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Amerika je izglasala svojevrsni zakon u kojemu se u periodu od 12 sati sav kriminal može sprovesti a da se ne kažnjava, kako bi se smanjio kriminal tijekom ostatka godine. Fokus filma je na obitelji koja se bavi proizvodnjom sigurnosnih mjera, a koji su napadnuti od odreda koji žele da im obitelj vrati nešto što misle da njima pripada...



Zanimljivu i prilično neobičnu koncepciju ovog 'break-in-house' horrora zamijetio sam još početkom godine kada su se počele pojavljivati naznake kako će ovo biti jedan od inovativnijih horrora u zadnje vrijeme. Sama radnja i nije toliko nadrealna već je stavljena u neku od mogućih budućnosti, a Amerika je postala još luđa te je njeno svekoliko pučanstvo odobrilo zakon o 'čišćenju' duše - o 12-satnom periodu gdje svatko može raditi što hoće, a da mu pozivi za policiju, vatrogasce ili hitnu ništa ne znače. Statistike pokazuju kako se na taj način smanjio kriminal ostatak godine, a film nam pokazuje kako se jedna obitelj koja je naizgled prijateljski sa svima raspoložena nosi sa ludostima koje se u tih 12 sati događaju. Ulazeći u gledanje filma s prilično visokim očekivanjima, pri kraju su se sve moje nade uspjele ipak srozati. Od jedne velike i jako inovativne ideje dobili smo tek pokušaj horrora s nasilnim elementima akcije, gdje se zapravo sve kreće zbrda zdola i gdje dosta toga zapravo nije rečeno.



Nisam imao prilike ranije gledati neke od filmova Jamesa DeMonaca, ali vidim da prilično voli stavljati Ethana Hawkea u prve redove, a ovdje, ma koliko bio kvalitetan glumac, nije uspio izvući film na neku bolju ocjenu. Što reći? Dijelom zbog razočaranja, dijelom zbog monotonije koja se odvija tijekom filma prisiljen sam filmu dati tek prosječnu ocjenu.
Jasno mi je da se film mora fokusirati na neku detaljniju obradu radnje, tipa na neku obitelj ili na skupinu ljudi, ali s obzirom na to da je film dosta širokog spektra bilo bi po meni možda zanimljivije vidjeti kako se to odvija na neke druge obitelji ili nešto slično. Film je fino zaradio te se nije u njega puno uložilo, tek nešto oko 3 milijuna, očito su ljudi očekivali puno, puno više. Najveća mana ovog filma je sporost koja narušava dinamičnost negdje pri sredini filma kada upravo treba krenuti sva akcija, no sada da ne spoilam, dijelovi koji se odvijaju nakon što im u kući nestane struje postaju naporni za gledanje što zbog nevidljivosti, što zbog jako usporenog tijeka. Za glumu nemam nekih zamjerki, Hawke je bio na razini kao i njegova družica u filmu Lana Headey. Neprijatelji u filmu trebali su biti dobro koncipirani, ali se, kako se bliži kraj sve to raspada u jednu već viđenu kašu i očekivalo se što će se dogoditi.



Purge je nažalost ispao prilično predvidljiv i mlak film.
Za film je najavljen i drugi dio, djelo koje bi trebalo biti od istog redatelja, ali ne vjerujem da ću mu se s tolikom pažnjom posvetiti. Slabo je ispalo, a moglo je biti puno, puno bolje.

Post je objavljen 09.07.2013. u 16:07 sati.